Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Nou episod în istoria furtului de la MAIB: Riscurile asumate neluate în serios

© Sputnik / Miroslav RotariВор
Вор  - Sputnik Moldova
Abonare
Plata despăgubirilor nu a protejat MAIB de nemulțumiri și atacuri la imagine. Clienții supărați și-au luat un avocat. De ce companiile de asigurări nu încheie contracte ce vizează cutiile de valori – explicația oferită de un expert.

CHIȘINĂU, 31 iul – Sputnik, Eleonora Lisnic. Băncile se află printre cele mai păzite obiective din lume, iar spargerea unei bănci în scopul golirii casetelor de valori era până nu demult doar subiectul unui film artistic, nu și al știrilor de presă din Chișinău.  

Агроиндбанк Молдова - Sputnik Moldova
Cine asigură securitatea „Moldova Agroindbank”: Noi detalii despre spargere și păgubiți

A trecut aproape o lună, iar Poliția încă nu a reușit să-i identifice pe cei trei indivizi cu cagule pe cap care au săvârșit furtul la o filială a „Moldova Agroindbank” (MAIB), în noaptea spre 6 iulie.

Banca le-a plătit până acum compensații de până la o jumătate de milion de lei tuturor clienților ale căror casete de valori au fost golite de hoți. Dar avocatul care-i reprezintă pe clienții nemulțumiți i-a adus grave acuzații băncii.

Este important să clarificăm din start câteva lucruri: teoretic și potrivit contractului de închiriere, conținutul casetelor de valori este secret, iar banca nu este obligată să plătească despăgubiri în cazul în care titularii acuză dispariția unor obiecte.

Pe de altă parte, băncile care practică acest gen de afaceri garantează prin însuși statutul lor că bunurile din casetele de valori se vor afla în siguranță.

Sputnik a precizat într-un articol anterior ce obiecte pot fi păstrate în casetele de valori și cum, de regulă, le accesează titularii.  

Oamenii cărora hoții le-au golit casetele și-a luat un avocat

Avocatul Veaceslav Șevciuc, care a precizat că-i reprezintă pe vreo 20 de clienți care închiriau casete de siguranță la filiala în care au intrat hoții, i-a adus grave acuzații „Moldova Agroinbank”.  

Criminalitatea în Moldova - Sputnik Moldova
Cine sunt autorii celor mai grave infracțiuni din Republica Moldova

Într-o conferință de presă din 29 iulie, avocatul a declarat că pierderile unor clienți au depășit suma de 500.000 de lei plătită de bancă sub formă de despăgubiri.  

El a învinuit banca de „neglijență criminală în păstrarea bunurilor clienților”, dar și de încălcarea principiului de confidențialitate a conținutului casetelor de valori.

Avocatul a afirmat că la filiala respectivă erau frecvente deconectările de energie electrică, clienții fiind nevoiți să intre cu lanterna în încăperea casetelor de siguranță, cu un angajat al băncii alături.

De asemenea, el a afirmat că, aproximativ cu o jumătate de an înaintea furtului, în încăperea casetelor de valori a fost montat un sistem de supraveghere video, fapt care, din nou, încalcă principiul confidențialității.

Mai mult, avocatul i-a solicitat Ministerului de Interne să pornească un dosar penal împotriva MAIB, pentru că furtul ar fi fost „organizat din interiorul băncii”.

El a spus că oamenii au fost păgubiți de milioane de lei, „de bani agonisiți pe parcursul a zeci de ani de muncă în străinătate” și vor organiza proteste în fața sediului central al băncii.

Banca declară că acuzațiile avocatului sunt calomnioase și nefondate

În replică, MAIB a calificat drept „calomnioase” și „nefondate” învinuirile care i-au fost aduse de avocat, apreciind că nu au fost prezentate „argumente şi probe care să demonstreze cele vociferate”.

„Constatăm că acuzaţiile neîntemeiate aduse băncii au scop manipulator, menit să  discrediteze instituţia şi pot avea un impact negativ asupra stabilităţii întregului sector. Orice învinuiri la acest subiect sunt nepotrivite, pur declarative, până la finalizarea deplină a anchetei”, a reacționat MAIB.

Casetele de valori – comoditate, păstrare a secretelor, dar și riscuri

Oamenii închiriază casete de valori la bănci pentru a păstra în ele bijuterii, bani, acte importante. Optând pentru această variantă de păstrare, oamenii speră că obiectele de valoare le vor fi în siguranță, iar ei își vor păstra secretul despre bunurile pe care le dețin.

ограбление - Sputnik Moldova
Furtul la MAIB: Despăgubiri contrar obligației și riscul casetelor de valori - experți

Din anumite motive, cunoscute doar de ei, unii oameni preferă să păstreze în casetele de valori și sume mari de bani în numerar, nedorind să le depună pe un cont bancar.  

Pe de altă parte, clientul își asumă un risc sporit: banca nu-l obligă să declare ce are în casetă și, prin urmare, titularul are șanse reduse să demonstreze ulterior că i-au dispărut anumite bunuri.

La închirierea unei cutii de siguranță, „riscurile sunt asumate atât din partea clientului, cât și din partea băncii”, a răspuns pentru Sputnik Serviciul de presă al Băncii Naționale a Moldovei.

MAIB a subliniat anterior că plata despăgubirilor a fost o decizie „fără precedent”, pe care a luat-o „în pofida prevederilor contractuale şi a practicilor naţionale şi regionale bancare”.

Analiștii economici Veaceslav Ioniță și Viorel Gîrbu, solicitați de Sputnik, au exprimat păreri asemănătoare: prin plata despăgubirilor, MAIB, cea mai importantă bancă din Republica Moldova, încearcă să-și salveze imaginea.  

Companiile de asigurări nu asigură conținutul casetelor de valori

Tocmai din considerentul confidențialității casetelor de valori și obiectelor specifice păstrate în acestea – bijuterii și bani în numerar, nicio companie de asigurări din Republica Moldova nu asigură conținutul casetelor de valori.

„Banii cash, bijuteriile de valoare, pietrele prețioase, acțiunile și alte acte de importanță supremă nu se iau în asigurare de către nicio companie de asigurări din Republica Moldova”, a declarat pentru Sputnik Ghenadie Dodiță, consultant financiar în domeniul asigurărilor.

„Garanția bancară în mărime de 20.000 de lei este singura umbrelă oferită de băncile din Republica Moldova deținătorilor de seifuri de păstrare”, a adăugat specialistul în asigurări.

Furturile din casetele de valori sunt rare

În general, furturile din casetele bancare sunt destul de rare în lume, pentru că încăperea în care se află acestea, numită „tezaur”, este păzită prin trei bariere de securitate: de la intrarea în bancă, de la intrarea în zona tezaurului și, nemijlocit, de la ușa încăperii în care se află cutiile de valori.

Cu vreo șase ani în urmă, s-a întâmplat în România ca din casetele de valori ale unor clienți să dispară bunuri, iar ancheta a stabilit că acestea au fost furate de angajați ai băncii.

Cazul de la Chișinău este complex prin faptul că a fost spart însuși sediul băncii, iar trei indivizi care au rămas neidentificați au golit toate casetele de valori cu bunuri, 81 la număr, închiriate de 41 de persoane.  

Clienții au acuzat banca pentru pierderea lor, MAI a acuzat banca de „slabă preocupare” pentru asigurarea securității, iar MAIB ar putea avea pretenții față de compania care i-a prestat serviciile de securitate.

Șanse ca tabloul să fie clarificat deplin vor exista doar dacă Poliția îi va prinde pe hoți.

Fluxul de știri
0