Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Declin pe piața imobiliară? Ce se va întâmpla cu prețurile la apartamente

© Sputnik / Miroslav RotariBloc de locuințe
Bloc de locuințe - Sputnik Moldova
Abonare
Numărul de locuințe date în exploatare este într-un continuu proces de descreștere. Ar putea oare duce asta la scumpirea imobilelor în anii următori?

CHIȘINĂU, 31 iul – Sputnik. Domneiul construcțiilor imobiliare nu pare să mai fie atât de atractiv pentru dezvoltatori. Această concluzie se impune dacă analizăm datele Biroului Național de Statistică, potrivit cărora numărul locuințelor date în folosință s-a redus considerabil, ca de altfel și numărul autorizațiilor de construire.

Astfel, în anul 2018 au fost date în folosință 7301 locuințe (apartamente și case individuale de locuit) cu suprafața totală de 551,4 mii m², în scădere cu 21,3% faţă de nivelul înregistrat în anul 2017.

Macara la un șantier - Sputnik Moldova
În 2020, prețurile pe piața imobiliară vor crește – Iată ce spune un cunoscut expert

O descreștere drastică se înregistrează în mediul urban, chiar dacă ponderea acestora în numărul total este covârșitoare – 6595 de locuințe date în folosință în mediul urban și 706 în mediul rural. Comparativ cu anul 2017, în 2018 numărul locuințelor în mediul urban s-a diminuat cu aproape o treime – 28,1%. În mediul rural situația este inversă – aici numărul locuințelor date în folosință a crescut cu 61,3%.

Cea mai mare scădere a fost înregistrată în municipiul Chișinău, unde au fost date în folosință cu 31 la sută mai puține locuințe decât în 2017. Totodată, Capitala continuă să fie lider incontestabil la numărului de vânzări de imobile în țară, potrivit experților. În regiunea Sud descreșterea a fost de 10,3%, în UTA Găgăuzia – de 29,4%. Surpriza vine din regiunea Nord unde s-a înregistrat o creștere de tocmai 71,6%. În regiunea Centru creșterea a fost mai modestă – 11,4%.

Datele BNS arată și o descreștere a numărului de autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale şi nerezidenţiale, eliberate în perioada ianuarie-iunie 2019. Astfel, au fost eliberate 1432 de autorizații, în scădere cu 8,2% faţă de ianuarie-iunie 2018.

Numărul autorizaţiilor de construire eliberate pentru clădirile rezidenţiale s-a redus cu 80, cea mai importantă scădere fiind tot în Chișinău (cu 52 mai puțin). Pentru construcții nerezidențiale au fost eliberate cu 48 de autorizații mai puțin.

Ofițer PCCOCS - Sputnik Moldova
Societate
Escrocherii imobiliare: Sute de oameni, în plasa infractorilor - Foto

Rămâne de văzut cum va influența această situație prețurile imobilelor. Unii experți spun că, după o cădere de mai bine de zece ani a prețurilor pe piața imobiliară, din anul viitor acestea vor fi în creștere ușoară.

De exemplu, expertul Oleg Luchian spune că există o tendință de mărire a prețurilor cu 1,5 % per metru pătrat și nu vede motive pentru care apartamentele ar putea să se ieftinească. El susține că numărul total de tranzacții în sfera imobiliară a crescut comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Municipiul Chișinăul continuă să fie lider incontestabil la numărului de vânzări de imobile în țară. Specialiștii din domeniu susțin că programul Prima Casă a avut ”un cuvânt de spus” pe piață. Cetățenii au procurat în jur de 5-7 mii de locuințe de la lansarea campaniei. 

"Dacă unele agenții se plâng că numărul total de clienți sunt în scădere, aceasta nu reprezintă un reper pentru ceea ce se întâmplă în general pe piața imobiliară. Numărul de contracte a crescut. Trebuie să recunoaștem că și atitudinea cetățenilor s-a schimbat. Mulți au conștientizat că e mai bine să achiți 200 euro lunar pentru un apartament care îți va rămâne în posesie după o perioadă, decât sa-i oferi pentru chirie", a declarat expertul pentru Sputnik Moldova.

Fluxul de știri
0