Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

În 2020, prețurile pe piața imobiliară vor crește – Iată ce spune un cunoscut expert

© Sputnik / Кирилл Брага / Accesați arhiva multimediaMacara la un șantier
Macara la un șantier - Sputnik Moldova
Abonare
După ce timp de mai bine de 10 ani, prețurile pe piața imobiliară au căzut continu, la anul acestea vor cunoaște o ușoară creștere, susține expertul în economie Veaceslav Ioniță.

Economistul Veaceslav Ioniță spune că încă acum 10 ani a prezis prăbușirea prețurilor la imobile în Capitală.

"Acum 10 ani, când prețul la apartamente în municipiul Chișinău a atins cota maximă istorică de 900 euro/m², anticipam o prăbușire a pieței", scrie Ioniță pe pagina sa de Facebook.

Economistul susține că s-a întâmplat exact așa: din 2008 până în prezent, prețurile la imobile în Chișinău au scăzut de 3,4 ori, atenție!, în valori reale, nu în cifre absolute.

Ambuteiaj - Sputnik Moldova
Adevăratul coșmar de abia începe – Iată ce se va întâmpla pe străzile Capitalei

"Formal vorbind, prețul nu a scăzut tare, în 10 ani el s-a redus cu doar 380 de euro/m², de la 900 de euro/m² în trimestrul patru din 2008 la 520 de euro/m² în primul trimestru al anului 2019. Dacă mai ține cont și de cursul valutar, atunci lucrurile practic nu s-au schimbat cu nimic. În 2008 apartamentul costa 12,3 mii lei/ m², iar în 2019 - 10,1 mii lei/ m². De fapt, pe tot parcursul ultimilor 10 ani, prețul a fost de cam 10-12 mii lei/ m²", constată Ioniță.

Însă expertul ne face atenți la faptul că, dacă prețurile în cifre absolute au rămas cam același la imobiliare, atunci au crescut costurile în construcții, de pe o parte, și veniturile populației, pe de altă parte: "În această perioadă, costurile în construcție și costul vieții s-a schimbat esențial. În ultimii 10 ani, conform datelor oficiale ale Biroului Național de Statistică, lucrările de construcții au crescut de 1,7 ori. Tot în această perioadă, salariile au crescut de 2,6 ori, cea ce a majorat esențial costurile pentru companiile de construcție".

În primul trimestru al anului 2019, prețul apartamentelor a fost cel mai accesibil în ultimii 10 ani  

Ioniță afirmă că pentru a avea un tablou corect în ceea ce ține de cât accesibilitatea apartamentelor pe piață, trebuie să facem calculul de mai jos.

Șantier de construcție a blocurilor locative - Sputnik Moldova
Recomandarea expertului: Dacă vreți să vă procurați o locuință, faceți-o în 2019

"Pentru comparabilitatea datelor, este necesar de ajustat costul apartamentelor la valoarea monedei euro din 2008, ținând cont de creșterea prețurilor și a salariilor. Astfel, în primul trimestru al anului 2019, prețul apartamentelor a atins minimul istoric de 262 de euro/m² la valoarea euro din 2008. Altfel spus, în prezent, în valoare reală, noi plătim pentru un apartament de 3,4 ori mai puțin decât acum 10 ani. Sau atunci dezvoltatorii luau în plus 638 de euro/m²", constată expertul. 

În concluzie, spune Veaceslav Ioniță, acum avem cele mai joase prețuri, prețuri pe care nu le vom avea la anul.

"Cel mai probabil, asistăm la stabilizarea pieței la limita de jos a prețurilor și pentru 2020 anticipăm o ușoară înviorare a prețurilor", conchide Ioniță.

Fluxul de știri
0