Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Un expert anticorupție spune lucrurilor pe nume: Motivul pentru care reformele eșuează

© Sputnik / OsmatescoMariana Calughin
Mariana Calughin - Sputnik Moldova
Abonare
Expert anticorupție: În viață sunt două situații când eșuezi – când nu ai deloc și când ai prea mult. Așa e și în cazul Republicii Moldova cu reformarea sistemului de drept. Ce avem în exces.
Un expert anticorupție spune lucrurilor pe nume! Motivul pentru care reformele eșuează

Experiența altor state în ceea ce privește reformarea sistemului de drept este importantă, dar trebuie să înțelegem că preluarea anumitor mecanisme, care au funcționat în alte țări, și implementarea lor în Moldova, este absolut incorectă și ineficientă. Declarația aparține expertului anticorupție Mariana Kalughin și a fost făcută în cadrul emisiunii „La Ordinea Zilei” de la Radio Sputnik Moldova.

 „Experiența altor state este importantă pentru a decide ce nu trebuie să faci, decât ce trebuie să faci. Evident, este important să știi cum au procedat alte state, unde au reușit alte state și de ce au reușit. Însă e absolut incorect și ineficient să preiei mecanisme și să încerci să faci o replică în țara ta pentru că țara ta e altfel, chiar dacă este din aceeași regiune, nu e tocmai așa. De-a lungul timpului, la noi s-a încercat să se preia mecanisme, motiv pentru care s-a eșuat.”, spune expertul anticorupție Mariana Kalughin.

Așa se face că în zece ani de reformare a sistemului de drept, Republica Moldova s-a pomenit cu un șir de instituții, menite să lupte cu corupția, care sunt ineficiente.

Pavel Midrigan - Sputnik Moldova
Avocat: Judecătorii care iau decizii ilegale trebuie demiși și lăsați fără pensie

„Am ajuns la faza în care, eventual, cred că avem cele mai multe autorități anticorupție. Avem Centrul Național Anticorupție, care are și prevenire și combatere în sine, avem Autoritatea Națională de Integritate preocupată de declararea averii, a intereselor și respectarea regimului compatibilității. Avem Procuratura Anticorupție, și ea menită să asigure o urmărire penală corectă, inclusiv prin unele funcții pe care le are”, spune expertul anticorupție.

Și asta nu e tot. În Moldova există un șir mecanisme menite să combată corupția.

„Avem o mulțime de legi în domeniu, avem o mulțime de instrumente anticorupție, eu nu cunosc alte state care să aibă așa multe mecanisme de luptă cu corupția. De exemplu, verificarea titularilor și candidaților la diferite funcții de către SIS, poligraful pentru numirea în funcții pentru un șir de categorii, inclusiv procurori și judecători, avem declararea averii și interese personale, avem liniile fierbinț anticorupție, avem avertizorii de integritate prin lege separată – puține țări au acest act legislativ separat pe acest instrument. Deci, avem expertiza anticorupție, avem evaluarea integrității instituționale, inclusiv acel test de integritate”, adaugă Mariana Kalughin.

Se pare însă că Republica Moldova a eșuat la capitolul reformarea sistemului de drept doar din considerentul că are prea multe instituții menite să lupte cu corupția și prea multe mecanisme în acest sens.

„În viață există două situații când eșuiezi, când nu ai deloc și când ai prea mult. În cazul nostru, avem prea mult. Autoritățile nu colaborează, ci concurează. Autoritățile sunt utilizate de către partidele politice pentru a se menaja între ele, iar mecanismele, mai ales în măsura în care sunt prost gângite din start, ajung să nu mai funcționeze”, conchide expertul anticorupție Mariana Kalughin.

Autor: Silvia Zavadovschi

Fluxul de știri
0