Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Mai grav decât se credea. Ce spune un cunoscut avocat despre judecătorii de la noi

© Sputnik / OsmatescoIurie Mărgineanu
Iurie Mărgineanu - Sputnik Moldova
Abonare
Situația pare să fie mai gravă decât se credea. Cați judecători ar trebui să plece din sistem, dacă se vrea curățarea acestuia.
Mai grav decât se credea. Ce spune un cunoscut avocat despre judecătorii de la noi

Cunoscutul avocat, doctorul în drept Iurie Mărgineanu, spune că situația din sistemul judecătoresc din Republica Moldova este mult mai gravă decât acum 10 ani, când toți credeau că acest domeniu este la pământ. El este de părere că cel puțin 99% din magistrați ar trebui demiși, dacă se vrea curățarea sistemului, așa cum se declară.

Pavel Midrigan - Sputnik Moldova
Avocat: Judecătorii care iau decizii ilegale trebuie demiși și lăsați fără pensie

„Eu îmi amintesc de anul 2009, când în locul „atotputernicului” și „totalitarului” Voronin, a venit la putere alianța. Vreau să subliniez, atotputernic și totalitar în ghilimele, fiindcă mai democratic era Voronin decât regimul de până acum. Atunci s-au început modificări, iar la adunarea judecătorilor Alexandru Tănase le făcea din deget magistraților de la Curtea Supremă de Justiție și judecătorii ceia se uitau la Tănase ca niște copii de la grădiniță și nu spuneau nimic. Ei se temeau. Eu mă gândeam, cum așa este posibil? Voi credeți că acești judecători vor mai face dreptate? Nu, ei vor face ceea ce veți spune voi. Domnul Tănase spunea atunci că vor fi dați afară aproximativ 90% din judecători. Ascultându-l, eu am zis, „eu nu sunt de acord cu el, fiindcă asta e o bătaie de joc de sistem”. Deși erau de zvonuri, totuși erau și oameni corecți”, a declarat avocatul Iurie Mărgineanu în studioul Radio Sputnik Moldova.

Și dacă acum 10 ani cunoscutul avocat nu era de acord ca 90% din magistrații din țara noastră să fie demiși, astăzi, doctorul în drept spune că:

„Acum sunt de acord ca 99% din judecători să fie demiși. După 2009, situația din sistemul judecătoresc s-a înrăutățit și mai mult, ”, conchide Iurie Mărgineanu.

Potrivit apărătorului, în ultimii ani, marea majoritate a judecătorilor de la noi și-au făcut de cap la propriu, ceea ce nu doar a îngreunat activitatea avocaților, ci a făcut-o imposibilă, motiv pentru care se gândea chiar să renunțe la tot, inclusiv la licența de avocat.

„Sincer vă spun, de foarte multe ori, îmi ziceam că voi ieși într-o conferință de presă în care să-mi rup licența de avocat fiindcă așa nu se mai putea de lucrat”, adaugă Iurie Mărgineanu.

Ce acțiuni urmează să fie întreprinse de către Ministerul Justiției pentru îmbunătățirea situației din sistemul judecătoresc, dar și ce șanse mai sunt ca moldovenii să beneficieze de o jusțieție echitabilă și corectă, am aflat în cadrul emisiunii „La Ordinea Zilei” de la ministra Jusțiției, Olesea Stamate; experta anticorupție Mariana Kalughin și avocatul Iurie Mărgineanu.
Emisiunea integrală o găsiți mai sus.

Autor: Silvia Zavadovschi

Fluxul de știri
0