Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ababei și Țurcan, candidaturile CSM pentru funcția de judecător la Curtea Constituțională

© Sputnik / Miroslav RotariЗдание Конституционного суда Молдавии
Здание Конституционного суда Молдавии - Sputnik Moldova
Abonare
Eduard Ababei și Serghei Țurcan sunt candidaturile CSM pentru funcția de judecător la Curtea Constituțională.

CHIȘINĂU, 30 iul – Sputnik. Avocatul Eduard Ababei și conferențiarul universitar Serghei Țurcan sunt candidații Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru funcția de judecător la Curtea Constituțională. Decizia CSM a fost luată astăzi în urma unui concurs la care au participat 16 candidați.

Cele două candidaturi vor fi înaintate de CSM Parlamentului pentru desemnarea în funcția de judecător la Curtea Constituțională pe un mandat de șase ani.

Конституционный  - Sputnik Moldova
”Chinurile facerii” sau când vor fi numiți judecătorii la Curtea Constituțională

Săptămâna trecută și Parlamentul a decis pe cine să propună pentru funcția de judecător la Curtea Constituțională. Este vorba despre fostul ministru al Justiției Vladimir Grosu, și secretarul de stat în Ministerul Justiției Nicolae Eșanu.

Cele două candidaturi ale Parlamentului la Curtea Constituțională au fost selectate în baza unui concurs organizat de Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități și urmează să fie acceptate de plenul Parlamentului.

Potrivit Legii cu privire la Curtea Constituțională, instituția este constituită din șase judecători, numiți pentru un mandat de șase ani.  Doi judecători sunt numiți de Parlament, doi de Guvern și doi de Consiliul Superior al Magistratului.

Guvernul urmează să organizeze, în data de 6 august, concursul pentru desemnarea celor doi judecători la Curtea Constituțională.

Pe data de 26 iunie, cinci judecători ai Curții Constituționale și-au anunțat demisia in corpore. Cu șase zile înainte, pe data de 20 iunie, președintele Curții Constituționale, Mihai Poalelungi, și-a dat demisia atât din funcția de președinte al Înaltei Curți, cât și din funcția de magistrat al Curții Constituționale. Demisia judecătorului Veaceslav Zaporojan va avea efect suspensiv până la alegerea Președintelui Curții Constituționale.

Demisiile au survenit în urma insistențelor noii guvernări PSRM-ACUM, care a acuzat Curtea de complicitate la ”puciul anticonstituțional” pus la cale de Partidul Democrat, care s-a aflat la guvernare din ianuarie 2016 și până în iunie 2019. Majoritatea parlamentară a învinuit foștii magistrați de la Curtea Constituțională de alimentarea crizei politice prin care a trecut țara după alegerile din 24 februarie și de partizanat în favoarea Partidului Democrat. O comisie specială de anchetă creată în Parlament va investiga dacă magistrații de la CC au fost sau nu complici la, așa cum spun exponenții coaliției PSRM-ACUM, puciul anticonstituțional.

Fluxul de știri
0