Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Reguli noi la vânzarea și cumpărarea pământului în Moldova

© Pixabay / UnsplashTeren agricol
Teren agricol - Sputnik Moldova
Abonare
Vânzarea pământului în Moldova. Se schimbă regulile de înstrăinare a terenurilor proprietate publică, terenurilor aferente proprietate publică neutilizate în procesul tehnologic și a terenurilor de pe lângă casă.

CHIȘINĂU, 29 iul – Sputnik. Vânzarea-cumpărarea terenurilor proprietate publică transmise în arendă va fi interzisă în Moldova. Acest lucru se va întâmpla după ce deputații vor vota un proiect de modificare a Legii cu privire la prețul normativ și modul de vânzare-cumpărare a pământului și după intrarea în vigoare a respectivei legi.

Astfel, la expirarea termenului contractului, nulitatea sau rezoluțiunea contractului de arendă, arendașul - persoană fizică sau persoană juridică – va avea obligația să elibereze pe cont propriu terenul arendat, inclusiv de construcții capitale. Construcțiile capitale pe terenurile proprietate publică transmise în arendă vor fi interzise. În caz de neexecutare în termen a obligației privind eliberarea terenului arendat de către arendaș, administrația publică va fi în drept să elibereze terenul proprietate publică pe cont propriu cu încasarea cheltuielilor de la arendaș.

Celelalte terenuri se vând prin concurs sau la licitaţie, cu excepţiile prevăzute de lege.

Noi reguli la vânzarea terenului de pe lângă casă

Terenul de pe lângă casă atribuit în folosință temporară se va vinde la prețul normativ de  621,05  lei pentru un grad-hectar. Totodată, suprafața cu care lotul de pământ de pe lângă casă depășește norma prevăzută de legislație poate fi vândut la prețul de piață persoanelor în a căror folosință se află. În cazul în care persoana va refuza cumpărarea la prețul de piață, atunci acest teren urmează a fi eliberat în termen de către persoană pe cont propriu de toate bunurile, inclusiv de construcțiile capitale. În caz de neexecutare în termen a obligației privind eliberarea terenului arendat de către persoana obligată, administrația publică este în drept să elibereze terenul proprietate publică pe cont propriu cu încasarea cheltuielilor de la persoana obligată.

Строительство дороги - Sputnik Moldova
În Moldova vor fi vândute și drumurile

În cazul în care, după parametri şi amplasare, terenul cu care lotul de pământ de pe lângă casă, ce depăşeşte norma prevăzută de legislaţie, poate fi format ca bun imobil de sine stătător, terenul respectiv poate fi înstrăinat în condiții generale la prețul de piață. Este interzisă înstrăinarea din proprietate publică în proprietate privată a terenului de pe lângă casă până la eliberarea terenului ocupat fără just titlu.

Cum se vor vinde terenurile care sunt proprietate publică

Terenurile proprietate publică de stat pe care sunt amplasate obiective proprietate de stat se vor vinde la prețul normativ al terenului, iar terenurile proprietate publică a autorităților administrației publice locale pe care sunt amplasate obiective proprietate de stat se vor vinde la prețul de piață al terenului, în ambele cazuri după privatizarea obiectivelor menţionate, persoanelor fizice sau persoanelor juridice care au obţinut dreptul de proprietate asupra obiectivelor amplasate pe aceste terenuri.

Preţul normativ la vânzare-cumpărare a terenurilor aferente obiectivelor privatizate sau care se privatizează, a terenurilor aferente întreprinderilor private, precum şi a terenurilor aferente construcţiilor nefinalizate, se calculează pornind de la 19873,34 lei per unitate grad-hectar.

În unele cazuri, vânzarea terenurilor aferente proprietate publică va fi interzisă

Totodată, vânzarea terenurilor aferente proprietate publică neutilizate în procesul tehnologic va fi interzisă. Vânzarea-cumpărarea terenurilor proprietate publică utilizate în procesul tehnologic, aferente obiectivelor privatizate sau supuse privatizării, aferente obiectivelor private, precum şi celor aferente construcţiilor nefinalizate, se va efectua la preţul normativ al pământului.

Agricultură - Sputnik Moldova
Străinii cumpără masiv pământul românesc: 2 mii solicitări într-o săptămână

Terenul care, după parametri şi amplasare, nu poate fi format ca bun imobil de sine stătător va putea fi vândut prin concurs sau la licitaţie proprietarilor de terenuri adiacente conform prețului de piață. În cazul în care este un singur proprietar de teren adiacent, bunul imobil care nu poate fi format de sine stătător poate fi vândut conform prețului de piață prin negocieri directe. Această prevedere se va aplica şi relaţiilor de arendă a unor astfel de terenuri, în cazul în care pe terenurile arendate au fost executate construcții capitale cu grad de finalizare de minimum 30 la sută conform legislației în vigoare până la data adoptării prezentei legi.

Pământul nu va mai fi vândut la preț de nimic

În ultimul timp în Moldova asistăm la diverse cazuri răsunătoare privind fraudarea licitațiilor de vânzare a pământului, dosare privind fraudarea bunurilor publice, inclusiv prin licitație și permisiunea legală de a diminua prețul de vânzare al terenurilor prin licitație sau concurs până la prețul lor normativ. Autorii inițiativei legislative, un grup de deputați din fracțiunea PSRM, susțin că prin aceste modificări se va exclude cazurile de vânzare la preț de nimic a pământului.

Ofiţeri CNA Спецназ НАЦ - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Detalii despre dosarul în care au loc percheziții în biroul ministrului Grama

”Finalitățile urmărite sunt eliminarea schemelor de cumpărare a terenurilor publice la prețuri reduse, prin stabilirea unor noi reguli de înstrăinare a terenurilor la licitație pentru evitarea delapidării averii publice”, potrivit deputaților.

Potrivit autorilor,  permisiunea actuală de înstrăinare a terenurilor aferente neutilizate în procesul tehnologic nu are decât un singur efect și anume pierderea continuă a terenurilor proprietate publică de către stat prin încasarea unor sume contrare regulilor economiei de piață.

Această inițiativă are drept scop și blocarea schemelor de arendare a terenurilor publice, ridicarea unei construcții și cumpărarea ulterioară a terenului arendat la prețul terenului aferent.

Legea va permite chiar și evacuarea construcțiilor capitale pe contul proprietarului construcției capitale, în cazul în care acesta a știut sau a putut ști că, dreptul lui asupra terenului nu este unul perpetuu și proprietarul terenului ar putea solicita la necesitatea restituirea terenului.

Autor: Lucia POPESCU 

Fluxul de știri
0