CHIȘINĂU, 27 iul – Sputnik. Termenului de desfășurare a activității de comerț cu amănuntul în baza patentei de întreprinzător ar putea fi prelungită până la sfârșitul anului 2022. Cabinetul de Miniștri a aprobat în acest sens un aviz la proiectul de lege respectiv.
Astfel, persoanele care dețin patente valabile până la data de 31 decembrie 2019, ar putea să-și prelungească termenul de desfășurare a activității de comerț cu amănuntul în baza patentei de întreprinzător până la data de 31 decembrie 2022.
Schimbări pentru deținătorii de patentă
Ministerul Economiei va întreprinde însă în perioada imediat următoare un șir de măsuri menite să disciplineze activitatea de comerț în baza de patentă și să creeze precondițiile necesare pentru a asigura trecerea tuturor deținătorilor de patentă la o formă de activitate bazata pe transparență, evidență, disciplină fiscală. În urma acestor măsuri vor fi eliminate practicile de concurență neloială în raport cu alți comercianți și se va obține un nivel mai înalt de calitate și protecție pentru consumatori.
Totodată, Ministerul își propune ca să îmbunătățească cadrul legal privind patenta de întreprinzător prin introducerea posibilității obținerii acesteia prin sistemul „ghișeului unic on-line”. De asemenea, vor fi luate măsuri pentru ca deținătorii de patente să poată alege ca alternativă o altă formă simplificată de desfășurare a activității de comerț, cum ar fi activitatea independentă de întreprinzător.
Amintim că, acum mai bine de o săptămână, deputații au votat în primă lectură proiectul de lege privind modificarea articolului 4 din Legea cu privire la patenta de întreprinzător, fiind vorba de prelungirea activităților de comerț cu amănuntul în baza patentelor de întreprinzător, până în data de 31 decembrie 2022.
Condiții care vor trebui respectate
În noiembrie 2018, termenul patentei de întreprinzător pentru comerțul cu amănuntul a fost prelungit până la 31 decembrie 2019. Este vorba de comerţul cu amănuntul la tarabe, tejghele, tonete, în chioşcuri (gherete), pavilioane şi din autovehicule.
Reglementările se referă și la comerțul cu produse alimentare şi mărfuri uşor alterabile autohtone, cu condiţia respectării cerinţelor sanitar-epidemiologice privind depozitarea, păstrarea şi comercializarea lor. În prezent mai sunt valabile circa 9400 patente în comerţul cu amănuntul.
Ministerul Economiei își asumă în context angajamentul de a ajusta legislația în vederea protejării drepturilor consumatorilor, precum și eficientizării activităților de constatare și sancționare a încălcării regulilor de desfășurare a comerțului cu amănuntul în baza de patentă: vânzarea mărfurilor interzise, vânzarea mărfurilor care aparțin altor persoane, neeliberarea bonului de plată sau al altor acțiuni ilegale care compromit conceptul activității comerciale în bază de patentă.