Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Alarmant: Punem în pericol viața copiilor atunci când cumpărăm din piețe aceste produse

© Sputnik / Раду ПрокаCopii, foto simbol
Copii, foto simbol - Sputnik Moldova
Abonare
Unele produse declarate periculoase în UE ajung să fie comercializate prin piețele de la noi. Autoritățile trag un semnal de alarmă.

CHIȘINĂU, 3 iul – Sputnik. Specialiștii Centrului Național pentru Protecția Consumatorului (CNPIEC) le recomandă consumatorilor să nu procure produse destinate copiilor din locuri amenajate arbitrar sau care nu inspiră încredere.

Astfel, din cele 40 de produse raportate săptămâna trecută prin intermediul sistemului de alertă rapidă - RAPEX ca fiind periculoase, 23 sunt destinate copiilor, avertizează CNPIEC.

Воздушные шарики - Sputnik Moldova
Societate
Alertă: Baloane cu mare risc pentru copii - afectează ficatul și sistemul reproductiv

Acestea prezintă un mare risc de incendiu, arsuri, intoxicații chimice, asfixiere, strangulare, leziuni etc.

Produsele retrase de pe piața Uniunii Europene ajung să fie comercializate, de regulă, prin piețe de către titulari de patentă deoarece această formă de comerț se sancționează mai puțin drastic astfel că aceștia iau marfa fără documente de proveniență. Acest fenomen încurajează și activitatea de contrabandă cu produse contrafăcute.

În acest context, specialiștii Centrului le recomandă cu insistență consumatorilor să nu procure produse destinate copiilor din locuri amenajate arbitrar și temporar (cu excepția expozițiilor organizate de autorități) sau care nu inspiră încredere.

Problema este generată de faptul că autoritățile competente de supravegherea pieței din UE nu obligă întotdeauna importatorii acestor produse să le distrugă pe cele declarate neconforme, permițând scoaterea acestora din comunitatea europeana. Importurile respinse la frontiera comunității europene sau retrase de pe piață ajung preponderent în țările limitrofe. Acest lucru este favorizat de distanța redusă și sistemul de protecție a consumatorilor deficitar.

Fluxul de știri
0