Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Prognoza meteo actualizată: Cât mai țin temperaturile extreme

© AFP 2024 / Fred TanneauArșiță
Arșiță - Sputnik Moldova
Abonare
Valul de căldură extremă care a cuprins continentul european se face resimțit și în Moldova - când vor începe să scadă temperaturile.

CHIȘINĂU, 27 iul – Sputnik. Arșița a pus stăpânire pe toată țara și nu scăpăm de căldura sufocantă nici în zilele următoare. Meteorologii au prognozat pentru ultima zi a săptămânii temperaturi de 32..34 de grade Celsius. Temperaturile nocturne vor atinge 20 de grade.

Canicula ne va da bătăi de cap și la începutul săptămânii viitoare. Abia de miercuri temperaturile vor fi în scădere ușoară.

Amintim că meteorologii au emis o avertizare de vreme caniculară pentru perioada 27-30 iulie.

© Photo : SHS / Meteo pentru 7 zileMeteo pentru 7 zile
Prognoza meteo actualizată: Cât mai țin temperaturile extreme - Sputnik Moldova
Meteo pentru 7 zile

Comparativ cu alte țări însă, temperaturile înregistrate la noi sunt ceva mai ”blânde”. În mai multe țări europene au fost înregistrate zilele acestea noi recorduri de temperatură, în contextul în care vestul continentului este afectat de un val de aer fierbinte dinspre Sahara. Au fost afectate în deosebi Franța, Marea Britanie, Germania, Olanda, Belgia. Pentru prima dată în istoria țării, în Belgia a fost instituit nivelul ”roșu” de caniculă.

Arșiță, foto de arhivă - Sputnik Moldova
Riscuri majore pentru sănătate: Cod Galben de caniculă și presiune atmosferică scăzută

Și se pare că ar trebui să ne obișnuim acu astfel d temperaturi. Specialiștii presupun că, din cauza schimbărilor climatice, astfel de temperaturi de vară pe care le considerăm acum extreme, către anul 2050 ar putea deveni tipice.

Schimbarea brusca a vremii are efect negativ asupra sănătății organismului. Migrenele, variații ale tensiunii arteriale, durerile articulare, accentuarea manifestărilor astmului și instalarea unei stări de anxietate sunt doar câteva dintre simptomele resimțite ca urmare a variațiilor climatice.

Potrivit medicilor, cei mai expuși la aceste variații sunt copiii, bătrânii, precum și cei cu boli cronice, cardiace, hipertensivii, bolnavii pulmonari cronici, dar și cei cu boli autoimune.

Pentru a ne adapta la aceste schimbări, specialiștii recomandă consumul multor lichide, în special ceaiuri calde, multe legume și fructe, deoarece sunt bogate în vitamine. Este bine să alegem mâncărurile ușoare, fără grăsimi, și să avem un regim de viață în care mișcarea să ocupe un loc important.

Fluxul de știri
0