Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Parlamentul caută un procuror general interimar: Când va fi identificat candidatul

© Sputnik / Miroslav RotariParlamentul Moldovei
Parlamentul Moldovei - Sputnik Moldova
Abonare
CSP nu a reușit să identifice ieri și să înainteze șefului statului propunerea de desemnare a procurorului general interimar.

CHIȘINĂU, 27 iul -Sputnik. Parlamentul Republicii Moldova s-a adresat către persoanele care sunt interesate și întrunesc condițiile care le-ar permite să dețină funcția de procuror general, să-și depună dosarele pentru a candida la acest post.

Amintim că ședința de ieri a Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), la care urma să fie identificată și înaintată șefului statului, Igor Dodon, propunerea de desemnare a procurorului general interimar, a fost amânată.

Dodon, apel către parlament

Potrivit noilor modificări la Legea cu privire la Procuratură, în cazul în care (CSP nu propune în termenul indicat candidatura procurorului general interimar, acesta este desemnat prin decret prezidențial la propunerea Parlamentului cu avizul CSP.

Stanislav Pavlovschi - Sputnik Moldova
Toți au înțeles că CSP nu mai contează: Prioritățile procurorului general interimar

Președintele țării, Igor Dodon, s-a adresat vineri cu un apel către Parlamentul Republicii Moldova prin care îi îndeamnă pe deputați să lanseze neîntârziat procedurile ce se impun pentru identificarea candidaturii unui procuror general interimar.

”Pe această cale, vin cu un apel către Legislativ de a lansa neîntârziat procedurile ce se impun pentru identificarea unei candidaturi ireproșabile, integre, în spiritul meritocrației și al profesionalismului”, se spune în adresarea președintelui țării către Parlament.

Cine poate să candideze

Astfel, Parlamentul a invitat persoanele interesate să-și depună dosarele, pentru a putea fi identificat un candidat la funcția de Procuror General interimar al Republicii Moldova.

”Pentru a fi eligibil în calitate de Procuror General interimar, persoana trebuie să îndeplinească condițiile prevăzute la art.17 alin.(1) din Legea nr.3/2016 cu privire la Procuratură”, menționează Legislativul într-un comunicat.

Dosarul trebuie să cuprindă scrisoarea de motivare, CV-ul și o declarație pe propria răspundere precum că persoana îndeplinește condițiile prevăzute în articolele respective din Lege.

Acestea urmează să fie depuse până luni, 29 iulie a.c., ora 17.00, în Comisia juridică, numiri și imunități.

Procurorul general Eduard Harunjen și-a depus, pe 11 iulie, demisia în fața președintelui Republicii Moldova. Harunjen a fost numit în funcţia de procuror general prin Decretul Preşedintelui Republicii Moldova din 8 decembrie 2016. Mandatul lui Eduard Harunjen în funcția de procuror general trebuia să expire în anul 2023.

Fluxul de știri
0