Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Din culisele concursului pentru funcția de judecător la CC: De ce unii n-au fost acceptați

© Sputnik / OsmatescoVladimir Țurcan
Vladimir Țurcan - Sputnik Moldova
Abonare
Vicepreședintele Comisiei Juridice, numiri și imunități a Parlamentului, deputatul Vladimir Țurcan, a declarat pentru studioul radio Sputnik Moldova că unul din criteriile care au stat la baza organizării concursului pentru suplinirea funcției de judecători ai CC a fost cel al integrității. Țurcan a spus că unii candidați ar fi avut ”activități ce contravin criteriului de integritate”.
Din culisele concursului de judecător la CC-de ce unii n-au fost acceptați

Deputatul Vladimir Țurcan a declarat că membrii comisiei juridice au studiat profilurile tuturor candidaților, iar criteriul de integritate a fost unul de bază chiar la prima etapă, adică la momentul admiterii la concurs. El a spus că membrii comisiei au exclus șapte din cei 23 de candidați care s-au înscris.

„Comisia nu a observat abateri la acești doi candidați, Nicolae Eșanu și Vladimir Grosu. Respectiv, ei au primit cel mai mare punctaj. Am constatat însă că doamna Domnica Manole are dosare pierdute la CEDO, dovadă este că și membrii comisiei de concurs de la Guvern n-au admis-o în competiție”, a precizat deputatul Țurcan.

Здание Конституционного суда Молдавии - Sputnik Moldova
Politică
Un ex-ministru al Justiției și un secretar de stat, judecători la Curtea Constituțională

Experții spun că un rol important în condamnarea unui stat la CEDO îl are agentul Guvernamental. Din decembrie 2006 până în iunie 2011, Vladimir Grosu a fost reprezentant al Guvernului la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Mandatul lui a coincis cu perioada evenimentelor tragice din 7 aprilie 2009. Atunci CEDO a acceptat examinarea în regim de urgență a cazurilor de tortură, iar agentul guvernamental urma să vină cu o explicație din partea Guvernului. Mai târziu, avocatul Vitalie Nagacevschi, președintele comisiei parlamentare de investigare a evenimentelor din 7 aprilie, declara că Grosu ar fi raportat la CEDO că nimeni nu a fost maltratat pe 7 aprilie, scrie Moldova Curată.

Vladimir Țurcan afirmă însă că Moldova pierde dosare la CEDO din cauza încălcărilor drepturilor omului, iar Agentul Guvernamental doar reprezintă poziția Guvernului pe un caz sau altul, post factum, când încălcarea a avut loc deja. Deputatul declară că rolul determinant în condamnarea unui stat la CEDO nu-l are agentul Guvernamental, ci deciziile instanțelor naționale.

„Dacă un judecător dintr-o instanță inferioară a emis o hotărâre și Curtea Supremă de Justiție a decis că aceasta este una legală, iar CEDO spune că nu și condamnă statul, atunci vinovați sunt toți cei care au adoptat această hotărâre, în instanțele de toate nivelurile”, a punctat deputatul Vladimir Țurcan.

Nicolae Eșanu și Vladimir Grosu au fost selectați, pentru fotoliile de judecători la Curtea Constituțională din partea Parlamentului. Până pe 6 august Guvernul urmează să propună încă doi candidați, de asemenea și CSM va delega doi judecători la Curtea Constituțională.

Autor:Eduard Maciac

Fluxul de știri
0