CHIȘINĂU, 26 iul - Sputnik, Cezar Salagor. Conform Calendarului Ortodox - 2019, creștinii din țara noastră prăznuiesc pe 26 iulie Soborul Arhanghelului Gavriil. Potrivit Registrului de Stat al Populației, în țara noastră sunt peste 2.900 de bărbați care poartă numele Gabriel, 1.095 — Gavril, iar aproape 50 de persoane poartă prenumele Gavriil. De asemenea, 5.900 de moldovence se numesc Gabriela.
Istorie
Soborul Arhanghelului Gavriil este marcat de două ori pe an: în cea de-a doua zi de după Buna Vestire a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, adică la 7 aprilie, iar acum, cu acelaşi sobor al lui se înnoieşte Sfânta Biserică şi iarăşi se pomenesc arătările lui cele minunate care s-au făcut prin dumnezeiasca poruncă. Nu se cunoaște cine și când a aşezat acest al doilea sobor. Până în prezent, nu s-a găsit nimic în scripturile vechi bisericeşti. Se pare însă că atunci când în Constantinopol şi în celelalte ţări greceşti s-au zidit biserici prin diferite locuri în numele acestui Sfânt Arhanghel, tot de atunci şi prăznuirea soborului său cel pus la 40 de zile după Buna Vestire, s-a mutat la această zi a lunii, deoarece atunci vremea marelui post opreşte prăznuirea cea cu dezlegare la toate; iar acum se poate să se săvârşească aceasta mai cu libertate. Precum şi pomenirea Sfântului Ioan Gură de Aur, care a murit în 14 (27) zile ale lunii septembrie, în ziua Înălţării Cinstitei Cruci, pentru praznicul şi postul ce se ţine în acea zi, s-a mutat la 13 (26) ale lunii noiembrie.
Despre semnificația numelui Gavriil
Arhanghelul Gavriil semnifică „bărbat-Dumnezeu" și este Arhanghelul care aduce veștile cele bune. Spre deosebire de Arhanghelul Mihail, în loc de sabie de foc, el poartă crin de neîntinată bucurie și a fost ales și trimis de Dumnezeu la Fecioara Maria să-i vestească taina mare a întrupării Domnului, el fiind primul care a rostit numele Iisus. Sfântul Gavriil ocrotește pe fecioare, pe mame și îi apără pe prunci.