Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Admiterea 2019: Oferta pentru tinerii care vor să învețe și să muncească

© Sputnik / Vitaliy Ankov / Accesați arhiva multimediaAdmiterea 2019: Oferta pentru tineri
Admiterea 2019: Oferta pentru tineri - Sputnik Moldova
Abonare
Admiterea 2019: Iată care este oferta pentru tinerii care vor putea beneficia de instruire în cadrul programului de învățământ dual.

CHIȘINĂU, 26 iul - Sputnik. Admiterea 2019: Datele statistice arată că tot mai mulți elevi aleg instituțiile de învățământ profesional tehnic, datorită posibilității de angajare, oferită de antreprenori.

Astfel, în acest an 1300 de tineri vor beneficia de instruire în cadrul programului de învățământ dual, pentru anul de studii 2019-2020/21. Informația a fost făcută publică de președintele Camerei de Comerț și Industrie, Sergiu Harea în cadrul unei conferințe de presă.

Cele 1300 de locuri au fost solicitate de 95 de companii în cooperare cu 30 de instituții de învățământ profesional tehnic.

Potrivit lui Sergiu Harea, ”învățământul dual este o formă alternativă de pregătire a cadrelor calificate, cu implicarea agenților economici și Instituțiilor Profesional Tehnice, iar la absolvire tinerii au șansa de angajare, în compania unde au obținut instruirea practică”.

Stihi Ludmila - Sputnik Moldova
Învățământul dual - o soluție pentru piața muncii din Moldova

Mai mult, pe parcursul perioadei studiilor duale elevii beneficiază de un salariu de ucenicie, plătit de către agentul economic. Totodată, cei înscriși în programul dual vor primi bursa asigurată de stat, dar și cazare și masă pe toată durata studiilor.

Astfel, doritorii de a-și forma o carieră în astfel de instituții se pot înscrie, pentru Școli Profesionale, în perioada 15 iulie-24 august 2019, iar pentru Colegii, Centre de Excelență - în perioada 15 iulie-10 august 2019.

În anul de studii 2018-2019, au existat aproximativ 70 companii și 26 instituții de învățământ, cu peste 1100 de elevi-ucenici încadrați în programele de formare în dual.

Fluxul de știri
0