Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Decis: Care judecători nu se vor regăsi în viitoarea componență a CSJ

© Sputnik / Miroslav RotariNoul ministru al Justiției, Olesea Stamate, depune jurământul
Noul ministru al Justiției, Olesea Stamate, depune jurământul - Sputnik Moldova
Abonare
În sistemul judecătoresc a început numărătoarea inversă - iată ce se va întâmpla până pe 1 ianuarie 2020.
S-a decis! Care judecători nu se vor regăsi în viitoarea componență a CSJ

Competențele Curții Supreme de Justiție vor fi revizuite, iar numărul magistraților CSJ - redus. Inițiativa aparține Ministerului Justiției și face parte din planul de acțiuni privind reformarea sistemului judecătoresc.

”Prima acțiune la care ne-am gândit și la care se lucrează deja intens este modificarea competențelor și a componenței Curții Supreme de Justiției. Competențele CSJ vor fi reduse, la fel și componența. Încă nu am luat o decizie finală, dar vom lăsa între 13 și 17 judecători”, a declarat ministrul Justiției Olesea Stamate pentru Radio Sputnik Moldova.

Astfel, până pe 1 ianuarie 2020, judecătorii de la CSJ urmează să treacă printr-un filtru de integritate, iar cei asupra cărora planează careva suspiciuni nu se vor regăsi în următoarea componență.

Mihai Popșoi - Sputnik Moldova
Cine sabotează schimbările din justiție: Ce spune un vicepreședinte al Parlamentului

„Acei judecători care vor rămâne în următoarea componență vor fi selectați de către o comisie independentă, în baza unor criterii foarte clare și destul de stricte, pentru a nu fi admise persoane care nu sunt profesioniste sau asupra cărora sunt anumite suspiciuni de integritate”, a subliniat Olesea Stamate.

Potrivit Olesei Stamate, Comisie de evaluare a magistraților CSJ va fi constituită din membri desemnați de către Parlament, Guvern, CSM,

reprezentanți ai societății civile, precum și experți străini desemnați de partenerii de dezvoltare ai RM. Criteriile în temeiul cărora vor fi evaluați judecători vor viza: integritatea; aspectele profesionale prin prisma analizei hotărârilor pronunțate, dar și jurisprudenței CtEDO împotriva Republicii Moldova în care figurează judecătorii instanței supreme și aspectele de etică și deontologie.

Autor: Silvia Zavadovschi

Fluxul de știri
0