Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Există sau ba armament la Aeroportul Mărculești: Deputații vor afla răspunsul - Video

© Photo : Youtube / Sergiu GrosuAeroportul Internațional Liber Mărculești
Aeroportul Internațional Liber Mărculești - Sputnik Moldova
Abonare
Investigarea de către o comisie parlamentară de anchetă a presupuselor scheme de corupție de la Aeroportul Mărculești este propusă de deputatul Chiril Moțpan.

CHIȘINĂU, 25 iul – Sputnik, Eleonora Lisnic. Aeroportul Internațional Mărculești ar trebui să revină în subordinea Ministerului Apărării, a apreciat deputatul Chiril Moțpan (Blocul ACUM), președintele Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică, la un briefing susținut miercuri, 24 iulie.

Potrivit parlamentarului, propunerea ar fi fost făcută anterior de ministrul Apărării, Pavel Voicu.

Chiril Moțpan a declarat că Aeroportul Internațional Mărculești „a ajuns pe mâna unor escroci”, iar Centrul Național Anticorupție (CNA) și Procuratura au inițiat dosare pe acest subiect, dar nu le-au finalizat.

Архивное фото. Взлетно-посадочная полоса аэропорта и шасси самолета - Sputnik Moldova
Cui îi cedează Ministerul Apărării Aeroportul Mărculești

Deputatul a anunțat că va propune crearea unei comisii parlamentare de anchetă care să investigheze ilegalitățile care au fost semnalate prin informări și rapoarte transmise comisiei parlamentare pe care o conduce, precum și în mass-media.  

Chiril Moțpan a vorbit despre existența unor „scheme de contrabandă și delapidări de proporții la Aeroportul Internațional Mărculești” în anii 2008-2018, cu implicarea unor funcționari.

Schemele la care s-a referit Chiril Moțpan ar include contrabandă cu alcool etilic, țigări și chihlimbar, vânzări de armament, comercializarea unor piese de schimb pentru avioane la prețuri diminuate, licitații trucate, prin anumite firme.  

Aeroportul Mărculești are statut de zonă economică liberă din 2008. În august 2017 a fost trecut din subordinea Ministerului Apărării în cea a Ministerului Economiei. În iulie 2018, a fost trecut în subordinea Agenției Proprietății Publice, „fără acte de predare”, potrivit lui Chiril Moțpan.

Aeroportul Mărculești are în prezent „cinci sau șase elicoptere”, a spus Chiril Moțpan, dar că niciunul nu ar fi funcțional.

Chiril Moțpan a spus că situația trebuie studiată la fața locului și că deocamdată n-a vizitat Aeroportul Internațional Chișinău.

Deputatul a făcut precizarea după remarca jurnaliștilor că directorul Aeroportului Mărculești, Nicolae Clichici, a respins acum o săptămână acuzațiile respective, inclusiv cele referitoare la vânzările de armament, declarând că „nu există armament pe teritoriul aeroportului”.

”S-ar putea ca și comisia, și raportorii undeva să greșească. Important este ca obiectivul să fie pe mâini sigure și să nu fie prejudiciat statul. (...)  Vreau mai întâi să verificăm autenticitatea acestor informații”, a răspuns Chiril Moțpan.

În declarații pentru presă, directorul Aeroportului Mărculești, Nicolae Clichici, a admis că au fost comise anumite ilegalități la Aeroportul Mărculești, pe timpul fostelor conduceri, dar nu a dorit să dezvolte tema.

Fluxul de știri
0