Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cui îi cedează Ministerul Apărării Aeroportul Mărculești

© Sputnik / Alexander KryazhevАрхивное фото. Взлетно-посадочная полоса аэропорта и шасси самолета
Архивное фото. Взлетно-посадочная полоса аэропорта и шасси самолета - Sputnik Moldova
Abonare
Ministerul Economiei menționează că veniturile aeroportului de la Mărculești scad de la un an la altul: în 2015 pierderile au constituit peste 121 de milioane de lei.

CHIȘINĂU, 26 ian — Sputnik. „Aeroportul Internațional Mărculești" ar putea fi trecut din subordinea Ministerului Apărării în cea a Ministerului Economiei, care intenționează să-i sporească eficiența.

Potrivit instituției de resort, în ultimii ani activitatea întreprinderii este în declin. În anul 2014 veniturile din vânzări în zona economică liberă au constituit peste 39 milioane de lei. După care s-au redus de peste cinci ori, coborând până la șapte milioane și jumătate de lei. Ministerul consideră că acești indicatori negativi au fost determinați de proasta administrare a întreprinderii.

Anterior, Aeroportul de la Mărculești a intrat în vizorul Centrului Național Anticorupție (CNA). Potrivit unor date operative, rudele conducătorilor acestui obiect strategic au fost implicate în schemele dubioase de dare în arendă a bunurilor imobiliare care aparțin întreprinderii de stat.

Astfel, din momentul creării zonei economice libere, rezidenți ai acesteia au devenit cinci firme conduse de persoane apropiate administrației Aeroportului, care au luat în arendă mai bine de 80 la sută din bunurile imobiliare ce aparțin întreprinderii. Este vorba de hangare, depozite, blocul administrativ, încăperi de producție și terenuri. Reprezentanții CNA menționează că, odată cu darea în arendă a acestor proprietăți, veniturile aeroportului Mărculești au scăzut brusc. În anul 2012, veniturile întreprinderii s-au redus cu 62% față de anul 2009. Totodată, veniturile anuale ale firmelor conduse sau fondate de rudele administrației Aeroportului Mărculești depășeau zeci de milioane de lei.

Aeroportul Internațional Mărculești a fost creat în anul 2004 în baza unității militare. Acesta are o suprafață de 265 hectare. Totodată, întreprinderea are la balanță locuințe, un hotel de 50 de locuri, baruri, restaurante și o grădiniță.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0