Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Vreme extremă în toată Europa: Când ajunge grozăvia și în Moldova

© RIA Novosti / Alexey Kudenko / Accesați arhiva multimediaArșiță, foto de arhivă
Arșiță, foto de arhivă - Sputnik Moldova
Abonare
Europa este lovită în aceste zile de un nou val de căldură extremă, inclusiv nordul continentului.

CHIȘINĂU, 25 iul – Sputnik. Franța, Germania, Olanda, dar și alte țări europene se confruntă iarăși cu temperaturi extreme. Este al doilea val de căldură fără precedent din această vară. În multe țări, maximele termice au atins valori record pentru întreaga istorie a efectuării observațiilor meteorologice. Meteorologii spun însă că răul cel mare nu a fost depășit, joi fiind așteptate valori termice și mai ridicate.

În unele regiuni ale Franței, temperaturile au trecut deja de 40 de grade Celsius. Local, acestea ar putea ajunge până la 43 de grade. Potrivit specialiștilor, arșița pune în pericol Catedrala Notre-Dame din Paris, aflată acum în proces de restaurare după incendiul de acum câteva luni. Potrivit restauratorului principal, din cauza căldurii s-ar putea produce fisuri în zidăria de piatră, ceea ce ar putea duce la prăbușirea tavanului boltit.

Recorduri de temperatură în mai multe țări

Temperaturi record au fost înregistrate în Germania – 40,5 grade Celsius. Precedentul record a fost de 40,3 grade.

Фонтан в сквере театра оперы и балета - Sputnik Moldova
Chișinăul se încinge la maximum vara, iar datele meteo oficiale nu reflectă realitatea

Seceta a afectat toate regiunile țării, în special nordul germaniei. Valori termice  şi mai ridicate sunt prognozate pentru ziua de astăzi, când mercurul din termometre ar putea urca până la 41 de grade Celsius.

Căldură fără precedent și în Olanda, în unele regiuni au fost înregistrate, în după-amiaza zilei de ieri, valori de peste 39 de grade Celsius. Recordul precedent data tocmai din 1944, când au fost înregistrate 38,6 grade Celsius, potrivit institutului regal de meteorologie din Olanda. Temperaturile foarte ridicate au făcut ca metalul de pe unele poduri din Amsterdam şi Haarlem să-şi modifică forma. Acestea sunt răcite cu apă.

Record istoric și în Belgia unde a fost înregistrată temperatura de 39,9 grade în nord-estul țării. Aceasta este cea mai ridicată temperatură de la începutul observațiilor, în 1833, potrivit meteorologilor olandezi. În premieră, în Belgia a fost anunțată alertă ''codul roşu'' de caniculă.

Greul cel mare este încă înainte

Caniculă - Sputnik Moldova
Sfaturi utile pentru sănătate - Cel mai eficient mod de a face faţă caniculei

O bună parte din teritoriul Elveției se află de asemenea sub avertizarea cod portocaliu de caniculă. Serviciul de meteorologie din această ţară prognozează o topire importantă a zăpezii în zonele montane înalte.

Și autoritățile di Luxemburg au anunțat că vor declanșa o alertă roșie de caniculă.

Căldură extremă se înregistrează și în Italia, autoritățile au emis o avertizare pentru orașele  Bolzano, Brescia, Florenţa, Perugia şi Torino.

Meteorologii au prognozat o nouă creştere a temperaturilor până vineri. Valori termice de peste 35 de grade Celsius sunt așteptate și în Danemarca, Marea Britanie și alte țări. La Londra temperaturile au atins deja astăzi 35 de grade.

Cum va fi vremea în Moldova

Temperaturile sunt în creștere și în țara noastră. Meteorologii moldoveni au prognozat pentru mâine valori termice maxime de 30..32 de grade Celsius. În următoarele zile mercurul va urca și mai mult în termometre, până la 32..34 de grade. Temperaturile vor rămâne la fel de ridicate și la începutul săptămânii viitoare. Precipitații nu se vor înregistra.

© Photo : SHS / Meteo 7 zileMeteo 7 zile
Vreme extremă în toată Europa: Când ajunge grozăvia și în Moldova - Sputnik Moldova
Meteo 7 zile
Fluxul de știri
0