Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Trei state europene susțin planul Londrei de a interveni în Strâmtoarea Ormuz

© Photo : MoD/Crown copyrightЭскадренный миноносец типа 45 HMS Diamond
Эскадренный миноносец типа 45 HMS Diamond - Sputnik Moldova
Abonare
Planul Marii Britanii de a crea o forță militară maritimă după sechestrarea petrolierului britanic de către Iran este susținut de trei state europene, dar și altele se uită cu interes, nemulțumind SUA

BRUXELLES, 24 iulie - Sputnik, Daniela Porovăț. Tensiunile în jurul strâmtorii cheie pentru transportul de petrol au crescut după ce armata iraniană a sechestrat un petrolier britanic din cauza a ceea ce a fost descris drept o încălcare a regulilor maritime internaționale. Gestul a venit ca urmare a sechestrării unei nave iraniene în zona teritorială de peste mări a Marii Britanii, în Gibraltar, sub suspiciunea că ar fi violat sancțiunile UE împotriva Siriei, relatează Sputnik Internațional

Acum, Franța, Italia și Danemarca susțin planul Marii Britanii de a lansa o misiune europeană în Strâmtoarea Ormuz ca să întărească securitatea navigației comerciale după sechestrarea petrolierului britanic Stena Imperio de către Gardienii Revoluției, spune Reuters, citând diplomați europeni.

Londra a lansat ideea la o întâlnire diplomatică din Bruxelles, insistând că UE, NATO și SUA nu sunt în plan de a fi implicate în mod direct.

”Vom căuta să stabilim misiunea cât de repede posibil”, anunțase anterior ministrul de Externe Jeremy Hunt, condamnând acțiunile Teheranului drept ”piraterie de stat”.

Noua desfășurare a evenimentelor a urmat prezentării de luni a planurilor lui Hunt în Parlamentul britanic de a proteja transporturile maritime în Strâmtoare . Știrile sugerează că diplomații britanici și personalul militar au discutat și o misiune care să includă forțele navale și aeriene cu sprijin italian, spaniol, francez și german.

Potrivit agenției citate, Germania a fost de asemenea în contact cu Londra și Parisul ca ”să contribuie la securitatea regiunii”, în timp ce Olanda tatonează și ea ideea. Spania, în plus, a discutat și ea cu diplomații britanici.

Drapelele Iranului - Sputnik Moldova
Iranul pune la dispoziția statelor semnatare a acordului nuclear 60 de zile

Despre Londra se crede că plănuiește întâlniri cu alte state membre, incluzând Suedia, în timp ce Polonia și Germania și-au arătat de asemenea interesul. Totuși, așa cum unul din diplomații citați a arătat, orice tip de operațiune va trebui aprobată de către parlamente în unele țări din UE.

Așa cum arată Reuters, misiunea propusă ar putea fi comandată de o echipă franco-britanică, Londra are o bază navală în Oman, în timp ce Parisul are un contingent staționat în Emirate.

În același timp, Teheranul insistă că forțele străine trebuie să lase această sarcină Iranului și celorlalte puteri regionale.

Potrivit agenției de știri, statele Uniunii și-au oferit sprijinul Marii Britanii în contrast cu distanțarea față de planurile similare ale SUA, exprimată la o întâlnire a miniștrilor de Apărare ai NATO la finele lunii iunie.

”Cererea Marii Britanii, mai degrabă decât cea a Washingtonului, le facilitează europenilor alăturarea la acest proiect. Libertatea de navigație este esențială, aceasta este ceva separat față de campania SUA de a pune presiune maximă pe Iran”, mai spune diplomatul european.

Această coalizare a forțelor europene pare o primă mișcare concretă de a coagula o forță militară europeană, atât de dorită de Macron și de Merkel. Acest lucru, ca și faptul că SUA nu va mai fi singura prezență militară dominantă în Orientul Mijlociu, i-ar putea deranja pe americani care nu văd cu  ochi buni nicio uniune militară europeană în afara NATO unde dețin controlul. O forță de intervenție europeană care să rivalizeze cu prezența militară americană, în condițiile conflictului comercial dintre Washington și Bruxelles, în ansamblu, dar și între SUA și capitalele europene importante separat, cum ar fi Berlinul, dă peste cap planurile hegemonice americane.

Fluxul de știri
0