Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ședință importantă la Președinție: Discuțiile au vizat anumite inițiative legislative

© Sputnik / Miroslav RotariPreședinția Moldovei
Președinția Moldovei - Sputnik Moldova
Abonare
Șeful statului a convocat astăzi membrii Aparatului Președinției, în cadrul ședinței fiind discutate câteva inițiative cu caracter economic și social.

CHIȘINĂU, 24 iul – Sputnik. Consultarea preventivă cu publicul larg a inițiativelor cu caracter economic și social trebuie să devină o normă obligatorie pentru autoritățile publice. Anunțul a fost făcut de șeful statului, Igor Dodon, în cadrul unei ședințe cu membrii Aparatului Președinției, la care au fost discutate câteva inițiative cu caracter economic și social.

Potrivit președintelui țării, aceste inițiative urmează a fi promovate în scurt timp, în scopul impulsionării dezvoltării creșterii economice și sporirii gradului de protecție socială a cetățenilor țării.

”Aceste inițiative au fost consultate și în cadrul discuțiilor pe care le-am avut săptămâna trecută cu reprezentanții asociațiilor de business și liderii sindicali. Consultarea preventivă cu publicul larg a inițiativelor cu caracter economic și social trebuie să devină o normă obligatorie pentru autoritățile publice”, a declarat președintele.

Unul din documentele analizate în cadrul ședinței de astăzi de la Președinție se referă la proiectul Legii prevenirii, care va oferi un grad sporit de protecție a businessului în fața organelor statului.

”Această lege ar permite Guvernului să facă regulă în ceea ce privește tipul și numărul de sancțiuni de la care firmele vor fi scutite de răspundere la prima abatere”, a spus șeful statului.

Президент Молдовы Игорь Додон - Sputnik Moldova
Politică
O lună de la crearea majorității parlamentare: Iată ce spune Igor Dodon

Un alt proiect se referă la instituirea funcției de Avocat al businessului – instituție care ar asigura protejarea drepturilor mediului de afaceri și ar facilita comunicarea dintre agenții economici și structurile statale.

La Președinție s-a discutat și despre amendarea legislației în scopul asigurării implementării cerințelor privind consultarea publică preventivă a proiectelor de acte normative cu caracter regulatoriu și economico-social.

Modificarea politicii în privința aplicării TVA în agricultură a fost un alt subiect analizat în cadrul ședinței. Este vorba despre revenirea la subvenționarea diferenței dintre cota standard și cea redusă, astfel încât să fie eliminate problemele grave cu care se confruntă acum sectorul, și în special industria prelucrătoare și ramura zootehnică. Această măsură va impulsiona și exporturile de producție agricolă.

Se propune și unificarea cotelor de contribuții sociale și medicale achitate la bugetele respective, astfel încât în loc de patru plăți să fie efectuată doar una.

”Aceasta ar simplifica semnificativ activitatea economică, dar și ar crea posibilități de diminuare a poverii fiscale cumulative aferente acestor contribuții”, susține președintele.

Pensia în Moldova va fi majorată de două ori pe an>>>

La ședința de astăzi de la Președinție au fost discutate și un șir de proiecte cu caracter social. Este vorba despre introducerea mecanismului de indexare a pensiilor de două ori pe an, care ar permite ajustarea la timp a mărimii pensiilor la evoluția prețurilor de consum.

De asemenea, se propune de a fi introduse măsuri suplimentare de protecție socială a persoanelor cu venituri mici în perioada rece a anului prin sporirea mărimii alocației respective și plafonului venitului eligibil.

Un alt proiect se referă la garantarea pe o perioadă echitabilă a dreptului la pensie pentru limita de vârstă pentru urmași în cazul decesului persoanei asigurate. Această măsură ar spori gradul de protecție socială a urmașilor persoanelor, care au contribuit toată viața la fondul social, dar au decedat prematur.

Alte proiecte discutate la președinție se referă la implementarea măsurilor pro-active de susținere a familiilor cu copii conform necesităților, inclusiv aplicarea modelului ”capital maternal”; majorarea substanțială a limitei maxime permise spre deducere a cheltuielilor suportate pentru alimentarea angajaților.

”Este o măsură mai eficientă de asigurare a alimentației salariaților, care elimină costurile suplimentare pentru angajat și buget, caracteristice ”schemei cu tichetele de masă”, introduse din interese de business ale guvernării precedente”, a subliniat președintele.

Șeful statului a mai afirmat că Președinția va continua consultările cu reprezentanții mediului de afaceri și liderii sindicali în scopul soluționării problemelor identificate, iar soluțiile propuse vor fi promovate în cele mai restrânse termene.

Fluxul de știri
0