Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Maia Sandu oferă detalii despre viitorul procuror general al Republicii Moldova

© Sputnik / Miroslav RotariMaia Sandu
Maia Sandu - Sputnik Moldova
Abonare
Premierul moldovean a oferit detalii despre viitorul procuror general al Republicii Moldova.

CHIȘINĂU, 23 iul – Sputnik. Premierul Maia Sandu a vorbit în această dimineață, după ședința Guvernului, despre ce calități trebuie să posede viitorul procuror general al Republicii Moldova.

Potrivit șefului Guvernului, noul procuror general trebuie să-și asume responsabilitatea să rezolve cele mai mari cazuri de corupție din țară.

”Este nevoie de un om curajos, profesionist, care să își asume responsabilitatea să ofere rezultate rapid pe cele mai mari cazuri de corupție cu care s-a confruntat Republica Moldova. Un astfel de procuror ne propunem să identificăm”, a declarat Sandu după ședința Guvernului din această dimineață.

Parlamentul de la Chișinău a votat, săptămâna trecură, în lectură finală, o lege care permite șefului statului să desemneze prin decret prezidențial un procuror general interimar până la organizarea concursului și numirea unui nou procuror general. Proiectul de lege pentru interpretarea unor prevederi din Legea cu privire la Procuratură a fost elaborat urmare a demisiei procurorului general, Eduard Harunjen, și intervenirea vacanței funcției de procuror general.

Заседание Парламента - Sputnik Moldova
Politică
Parlamentul discută proiectul ce se referă la numirea procurorului general interimar

Potrivit legii, ”în cazul intervenției vacanței funcției de procuror general, președintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, desemnează un procuror general interimar până la organizarea concursului și numirea, urmare a acestuia, a procurorului general prin decret prezidențial.

Legea cu privire la Procuratură reglementa modul de asigurare a interimatului funcției de procuror general doar în cazurile de absență a acestuia sau imposibilitatea de exercitare a funcțiilor sale, nu și în cazul demisiei procurorului general.

Potrivit deputaților, intervenirea vacanței funcției de procuror general reprezintă o situație deosebită care necesită soluții prompte și operative care să asigure continuitatea activității Procuraturii.

Depuneri de flori la Monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt - Sputnik Moldova
Politică
Igor Dodon, despre viitorul Procuror General al Moldovei

De asemenea, deputații au mai interpretat și textul ”în ultimele șase luni nu a deținut calitatea de membru al CSP”. Astfel, deputații au decis ca prin acest text să se înțeleagă inclusiv persoana care a exercitat interimatul funcției de procuror general indiferent de faptul dacă a participat sau nu la ședințele CSP sau dacă a participat la procesele de adoptare a actelor CSP.

Legea va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

Procurorul general Eduard Harunjen și-a depus, pe 11 iulie, demisia în fața președintelui Republicii Moldova. Harunjen a fost numit în funcţia de procuror general prin Decretul Preşedintelui Republicii Moldova din 8 decembrie 2016. Mandatul lui Eduard Harunjen în funcția de procuror general trebuia să expire în anul 2023.

Fluxul de știri
0