Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Dezoligarhizarea nu înseamnă atât înlocuirea cadrelor, cât a sistemului

© Sputnik / Miroslav RotariGuvern „Ziua ușilor deschise la etajul 5”
Guvern „Ziua ușilor deschise la etajul 5” - Sputnik Moldova
Abonare
Sistemul politic din Republica Moldova este curățat de oligarhi, alții noi nu se văd deocamdată la orizont, consideră politologul Victor Juc.

CHIȘINĂU, 24 iul – Sputnik. După discuțiile privind dezoligarhizarea, în Moldova au început să se facă auzite pronosticurile pesimiștilor, care spun că există exemple în istorie când debarasarea de oligarhi a dus doar la înlocuirea unor oligarhi cu alții. În cazul Moldovei, nu există oare riscul ca istoria să se repete?

„În momentul de față are loc demontarea precedentului regim, tot ce a fost legat de Partidul Democrat și de liderul acestuia. Deocamdată au loc anume aceste procese. Vedem ce face Guvernul, cum activează actualul Parlament, cum sunt înlocuiți conducătorii unor anumite instituții ale puterii”, a declarat Juc la Sputnik Moldova.

Ministerul Justiției - Sputnik Moldova
Politică
Vin reformele: Ce se va întâmpla cu Curtea Supremă de Justiție

Potrivit politologului, dezoligarhizarea nu este un proces simplu. Una este să înlocuiești persoanele aflate în funcții, care au legătură  cu guvernarea precedentă, și cu totul altceva este să schimbi însuși sistemul care a fost creat de fosta guvernare.

„Nu este atât de simplu să dezrădăcinezi sistemul anterior și să edifici de la zero un nou sistem, care nu ar fi tentată nici măcar ipotetic să se ocupe de acele lucruri care se întâmplau la noi, mai ales în sistemul judiciar”, a menționat Juc.

El consideră că în Moldova există mulți profesioniști onești, iar discuțiile că, pentru anumite funcții, ar fi necesar să invităm specialiști din afara țării, deoarece funcționarii locali ar putea continue practicile guvernării anterioare, nu au nici un rost.  

„Multe dintre aceste persoane nu au putut să-și spună opiniile de teamă că își vor pierde locul de muncă. Însă în condițiile unui alt sistem, într-un alt context politic, ele ar putea să se manifeste în cel mai favorabil mod”, a adăugat expertul.

Fluxul de știri
0