Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Sandu, către judecători și procurori: Nu așteptați un alt stăpân

© Sputnik / Miroslav RotariMaia Sandu
Maia Sandu - Sputnik Moldova
Abonare
Șeful Guvernului a îndemnat angajații din sistemul de drept din Moldova să respecte jurământul dat și să acționeze conform Constituției. Premierul susține că acum judecătorii și procurorii au șansa să demonstreze că sistemul se poate schimba din interior.

CHIȘINĂU, 23 iul – Sputnik. Nu așteptați un alt stăpân. Unicul stăpân trebuie să fie legea. Dacă Consiliul Superior al Magistraturii și Consiliul Superior al Procurorilor nu vor acționa prompt și ferm pentru eliminarea din funcțiile de conducere a oamenilor care au comis abuzuri de-a lungul timpului, vom fi nevoiți să luăm măsuri legislative prin care să promovăm profesionalismul și competența. Declarația îi aparține premierului moldovean Maia Sandu și a fost făcută în cadrul forumului ”Reformarea justiției și combaterea corupției”, care are loc la Chișinău.

Maia Sandu - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Maia Sandu, despre Procurorul General: Eu nu mai am răbdare

”E timpul să deplasăm accentele de la a vorbi despre justiție spre a acționa. Sistemul trebuie curățat de oamenii care au acționat la comandă. Trebuie promovați judecătorii, procurorii, ofițeri de integritate profesioniști și cu verticalitate”, a declarat premierul.  

Șeful Guvernului a îndemnat angajații din sistemul de drept din Moldova să respecte jurământul dat și să acționeze conform Constituției.

”Respectați acest jurământ. Nu vă lăsați intimidați, scrieți, vorbiți, ieși în presă”, a declarat Maia Sandu.

Premierul susține că acum judecătorii și procurorii au șansa să demonstreze că sistemul se poate schimba din interior.

”În caz contrar, schimbarea va veni din exterior și asta va fi foarte curând. Nu așteptați indicații de undeva, exercitați-vă funcțiile cu demnitate, redobândiți-vă independența și haideți să lucrăm împreună pentru a recâștiga încrederea cetățenilor în justiție”, a declarat premierul.

Prezentă la eveniment, ministrul Justiției, Olesea Stamate, a menționat că așteptările societății sunt extrem de mari față de noua guvernare.

”Cetățenii așteaptă rezultate concrete, când procurorii vor investiga prompt ilegalitățile, iar judecătorii vor examina obiectiv și imparțial, liberi de influențe exterioare și pe intern”, a declarat ministrul.

Igor Dodon, despre viitorul Procuror General al Moldovei>>>

Stamate susține că acum se impune crearea unei culturi de toleranță zero față de fenomenul corupției în rândul magistraților și procurorilor.

”Ministerul Justiției va interveni acolo unde este necesar cu amendamente de ordin legislativ. Însă rolul cheie în curățarea sistemului judecătoresc și organelor procuraturii revine CSM și CSP”, a spus Stamate.

Ministrul Justiției a îndemnat de asemenea CSM și CSP să asigure cu adevărat independența colegilor de breaslă, ca aceștia să-și poată exercita lucrul cu demnitate și profesionalism.

Fluxul de știri
0