Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Fiscul, cu ochii pe proprietarii de locuințe: Mii dintre ei au fost obligați să facă asta

© Sputnik / Miroslav RotariBloc de locuințe
Bloc de locuințe - Sputnik Moldova
Abonare
Fiscul a identificat aproape trei mii de persoane fizice ce dau în chirie bunuri imobile fără a semna contracte.

CHIȘINĂU, 23 iul - Sputnik. Serviciului Fiscal de Stat anunță că, pe parcursul lunilor ianuarie-iunie 2019, au fost înregistrate 5 967 de contracte de dare în locațiune/chirie/arendă a bunurilor imobile. Acestea au fost înregistrate la Direcțiile de deservire fiscală din teritoriul în care sunt amplasate.

Urmare a transmiterii în locațiune a bunurilor imobile și drept rezultat al înregistrării contractelor de către SFS, la buget au fost încasate venituri în sumă de 10,6 milioane de lei, depășind veniturile încasate în perioada similară a anului precedent cu 2,9 milioane sau o creștere de 37,7 la sută.

FISC - Sputnik Moldova
Anunț important de la Fisc: Toți trebuie să știe acest lucru

Potrivit situației din 30 mai 2019, numărul contractelor de transmitere în locațiune valabile constituie 9367. Totodată, pe parcursul lunii iunie 2019, SFS a continuat acțiunile de conformare și verificare a persoanelor fizice care transmit în locațiune bunuri imobile. Ca rezultat, în perioada ianuarie – iunie au fost identificate 2 806 persoane fizice ce dau în locațiune/chirie bunuri imobile fără a fi înregistrate conform legislației.

Totodată, au fost efectuate controale la 323 persoane fizice ce dau în locațiune bunuri imobile fiind calculate suplimentar la buget: plăți de bază – 417,4 mii lei, penalități – 20,2 mii de lei și amenzi – 59,4 mii de lei.

În aceeași perioadă, 1964 de persoane fizice s-au conformat prevederilor legislației în vigoare și au înregistrat la SFS 5967 de contracte de locațiune/chirie.

În context, Serviciul Fiscal de Stat le recomandă persoanelor care oferă în chirie bunuri imobiliare să se conformeze legislației fiscale și să achite impozitul în mărime de 7% din veniturile obținute. Suma impozitului pe venit se va achita cel târziu la data de 2 a lunii curente sau în avans.

Serviciului Fiscal de Stat amintește că cetățenii care dau în chirie bunuri imobiliare sunt obligați să înregistreze contractele de locațiune în termen de trei zile de la data încheierii la subdiviziunea structurală a Serviciului Fiscal de Stat (Direcția deservire fiscală), în raza căreia își au domiciliul de bază. Persoanele fizice care nu își vor onora obligațiile corespunzătoare, riscă amenzi și sancțiuni, în conformitate cu prevederile Codului Fiscal.

Fluxul de știri
0