Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Anunț important de la Fisc: Toți trebuie să știe acest lucru

Abonare
Ați achitat sau vi s-au reținut bani în plus la plata impozitului pe venit? Iată ce trebuie să faceți.

CHIȘINĂU, 17 iul – Sputnik. Serviciul Fiscal de Stat a venit cu un anunț important pentru persoanele fizice, explicând cum se desfășoară procedura de restituire a sumei impozitului pe venit achitat sau reținut în plus.

Astfel, pentru executarea restituirii supraplății impozitului pe venit, urmează să fie depusă Declarația persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit. În cazul solicitării restituirii, aceasta se va efectua numai în cazul în care contribuabilul nu are restanțe.

 Persoana fizică ce nu desfășoară activitate de întreprinzător poate solicita restituirea în cazul:

  •  neutilizării scutirii totale pe parcursul anului de gestiune;
  •  reținerii finale incorecte a impozitului din unele tipuri de venituri;
  • reținerii impozitului pe venit din plata deplină îndreptată în favoarea persoanelor fizice, dar nu din creșterea de capital.

În aceste situații, persoana fizică urmează să depună la organul fiscal teritorial în raza căruia este deservit o cerere, începând cu data de 1 iulie, în două modalități:

Fondul Monetar Internațional - Sputnik Moldova
Schimbări în politica fiscală și cea vamală: Fiscul, cu ochii pe cei bogați - detalii

În format electronic, prin intermediul serviciului ,,Declarație electronică” (drept dovadă de depunere a acesteia va servi recipisa generată de Sistemul Informațional Automatizat al Serviciului Fiscal de Stat) sau pe suport de hârtie,

Cererea poate fi depusă de sine stătător, în două exemplare dintre care unul se restituie depunătorului, cu aplicarea mențiunii despre recepționarea acesteia sau de reprezentantul legal al acestuia

De menționat că cererea de restituire a sumelor plătite în plus poate fi depusă în termen de până la 6 ani din data apariției lor, conform art.266 din Codul fiscal.

Conform art. 176 alin. (21) din Codul fiscal, persoanele fizice care nu desfăşoară activitate de întreprinzător vor depune cererea privind restituirea impozitului pe venit plătit în plus începând cu 1 iunie – pentru cele prezentate în mod electronic şi 1 iulie a anului ulterior celui pentru care se solicită restituirea – pentru cele prezentate pe suport de hârtie, cu excepția cazului în care persoana fizică intenționează să își schimbe domiciliul permanent din Republica Moldova.

Mai multe detalii cu privire modelul cererii de restituire a sumei impozitului pe venit achitat/reținut în plus și actele ce urmează să fie anexat găsiți în comunicatul Serviciului Fiscal de Stat.

Fluxul de știri
0