BUCUREȘTI, 22 iul – Sputnik, Georgiana Arsene. Prin acest certificat, angajații confirmă faptul că nu sunt agresori sexuali.
În data de 20 iulie 2019, în România a intrat în vigoare Legea privind ”Registrul național automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale”.
Legea prevede că toți cei care lucrează cu persoane vulnerabile trebuie să prezinte angajatorului acest certificat ce dovedește că nu a săvârșit infracțiuni cu caracter sexual.
Şi cum legea include în rândul persoanelor vulnerabile categorii precum copii, femei, persoanele cu dizabilităţi, persoane vârstnice sau victime ale violenţei domestice, milioane de oameni, bărbaţi ori femei, vor fi obligaţi să facă un drum la poliţie pentru a solicita acest certificat de integritate. Şi nu o dată, ci de două ori pe an deoarece certificatul care va fi eliberat de angajaţii Poliţiei, care eliberează şi cazierele judiciare, este valabil doar 6 luni, notează adevarul.ro.
Dan Antonescu, expert criminolog, spune că această reglementare a ajuns să sancționeze în mod aberant oameni integri pe care să îi pună pe drumuri degeaba. Mai mult, susține expertul, este doar un mod prin care se mărește birocrația și se aruncă o bănuială de devianță sexuală asupra unor mase largi de oameni onești, cu meserii demne de respect.
Oana Bîzgan, deputat independent, inițiatorul proiectului legislative spune că este normal ca persoanelor care lucrează cu minori sau femei să li se ceară acest document. Ea a inițiat proiectul legislative la scurt timp după ce s-a demonstrate că mai mulți minori au fost violați chiar de un cadru al Ministerului de Interne.
Profesorii sunt foarte supărați pentru că li se cere acest act. Ei și-au exprimat nemulțumirile pe Facebook, în grupurile special dedicate acestei categorii a salariaților.
Dascălii atrag atenția că, la angajare, se depune un cazier judiciar care poate garanta mult mai mult decât certificatul solicitat.
Infractorii, în atenția polițiștilor
Facem precizarea că noua lege conține și reglementări ce vor duce la o mai bună supraveghere a celor ce au săvârșit infracțiuni cu caracter sexual. Registrul național automatizat cu privire la persoanele care au comis asemenea infracțiuni va conține, printre altele, fotografiile, amprentele, dar și probele biologice ale infractorilor. Ei vor fi obligați să se prezinte la Poliție o dată la trei luni.
Persoanele aflate în evidenţă vor avea datele stocate în sistem în funcţie de fapta pe care au săvârşit-o. Astfel, agresorii sexuali vor figura în registru timp de 5 ani pentru fapte de tipul masturbării în public, dar perioada poate creşte până la 20 de ani pentru cei condamnaţi pentru infracţiuni ca viol, pedofilie, incest sau pornografie infantilă. În plus, reabilitarea, graţierea sau amnistia nu va şterge datele despre o persoană aflată în evidenţă, menționează adevarul.ro.
Trebuie precizat că, atunci când s-a dispus renunțarea la urmărirea penală sau clasare, persoana va fi ștearsă automat din evidență.