Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Alarmant: Nouă minori agresați sexual în familie - detalii

© Sputnik / OsmatescoArina Țurcan-Donțu, Veronica Ivanov și Sergiu Toma
Arina Țurcan-Donțu, Veronica Ivanov și Sergiu Toma - Sputnik Moldova
Abonare
Datele statistice arată că numărul cazurilor de abuzare sexuală a copiilor a crescut alarmant în ultimii ani - în acest an au fost înregistrate deja nouă. Cu regret, marea majoritate a agresorilor sunt chiar membrii familiei. De la începutul acestui an, nouă copii au fost abuzați sexual în familie.
Alarmant: Nouă minori, agresați sexual în familie doar în acest an

Statistica ultimilor cinci ani arată că numărul infracțiunilor în care copiii devin victime ale agresiunii sexuale s-a dublat. Dacă în 2014 au fost înregistrate 200 de cauze penale, atunci în 2018, numărul copiilor abuzați sexual a ajuns la circa 400. Totodată, se observă o creștere a numărului de copii abuzați în familie, chiar de către tații biologici.

"În 2017, circa 22 de copii au fost abuzați de către membrii familiei. În 2018, numărul victimelor a ajuns la 31. Pe parcursul anului curent, deja sunt nouă copii abuzați sexual în familie, dintre care șase chiar de către tatăl lor biologic, iar trei de către concubinii mamelor", a subliniat Veronica Ivanov, șefa Secției Siguranță Copii a Direcției Generale Securitate Publică a IGP.

De obicei, cele mai multe cazuri de abuz sexual se înregistrează în rândul copiilor cu vârsta cuprinsă între 14 și 16 ani, pe când vârsta abuzatorilor este de la 30 la 45 de ani.

Avocata Arina Țurcan-Donțu spune că în asemenea dosare este dificil de acumulat probe întrucât infracțiunea a avut loc în familie. Declarațiile copilului și evaluările psihologice ale acestuia sunt cele mai relevante probe. De multe ori agresorii mizează pe faptul că minorii nu vor fi crezuți de către cei din jur.

"Deseori adulții nu-i cred pe copiii sau pun la îndoială veridicitatea informației. Situația creată duce la faptul ca aceste cazuri  nu ajung în atenția organelor de drept ", a menționat avocata.

Ana Nani - Sputnik Moldova
Violența în familie: Ce trebuie să cunoască femeile abuzate fizic - detalii

Arina Țurcan-Donțu spune că mulți dintre abuzatori rămân în libertate deoarece copiilor le este frică să vorbească despre aceste situații, fiind amenințați de către agresori. Totodată, sunt cazuri când înșiși membrii familiei "tolerează" acest lucru prin faptul că, știind ce se întâmplă în familie, nu raportează cazurile la Poliție.

"Femeilor le este frică adesea că bărbatul va ajunge la închisoare sau le este rușine de ce va spune lumea despre familia lor", a spus avocata.

În acest sens, Arina Țurcan-Donțu a venit cu un mesaj către adulți, menționând că, "atunci când copilul vorbește despre un anumit abuz, să nu aibă tendința de a nu-l crede, ci din contra, să consulte un specialist, cum ar fi psihologul, care ar putea să le acorde ajutor ca să poată trece peste aceste trăiri traumatizante. Totodată, aceste cazuri trebuie raportate urgent organelor de drept".

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0