Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Procuratura îl contrazice pe Năstase: Unde sunt documentele care-l vizau pe Plahotniuc

© Sputnik / Евгений ПанасенкоProcuratura Generală
Procuratura Generală - Sputnik Moldova
Abonare
Procuratura infirmă declarațiile lui Năstase cu privire la tăinuirea unor solicitări venite de la organele de drept din Elveţia, care vizează persoane publice din Republica Moldova.

CHIȘINĂU, 22 iul – Sputnik. Procuratura Generală a infirmat declarațiile ministrului de Interne, Andrei Năstase, cu privire la tăinuirea unor solicitări venite de la organele de drept din Elveţia, precum şi tergiversarea răspunsului din partea Procuraturii către partea elvețiană.

Procuratura a venit cu mai multe precizări în cadrul unui comunicat de presă.

Andrei Năstase - Sputnik Moldova
Politică
Năstase cere inițierea imediată a cauzei penale privind uzurparea puterii în stat - Video

Instituția informează că, pe data de 3 iunie 2019, a recepţionat, prin intermediul Ministerului Justiţiei al Republicii Moldova, o scrisoare prin care autorităţile elveţiene informau, sub clauza expresă a păstrării confidenţialităţii, că ar deţine informaţii referitor la unele tranzacţii suspecte în care ar fi implicate unele persoane publice din Republica Moldova şi oameni de afaceri, solicitând procurorilor să comunice instituţiilor de drept din Elveţia dacă au nevoie de mai multe informaţii pentru a le investiga. A doua zi, Procuratura Generală a Republicii Moldova le-a răspuns autorităţilor din Elveţia că este gata să coopereze la investigarea acestor tranzacţii.

Ulterior, pe 18 iunie curent, Procuratura Generală a recepţionat a doua scrisoare de la organele de drept din Elveţia, prin care au fost prezentate unele informaţii suplimentare.

Procuratura Generală a expediat neîntârziat respectiva informaţie Procuraturii Anticorupție, fiind dispusă începerea acţiunilor pe marginea acestui demers. 

Procuratura Anticorupţie a autorizat la judecătorul de instrucţie ridicarea informaţiei bancare de la instituţiile financiare din Elveţia,  a pregătit cererea de comisie rogatorie către autorităţile de drept din Elveţia, iar la această etapă toate documentele sunt în proces de traducere.

Imediat ce vor fi traduse, setul de acte va fi expediat autorităţilor elveţiene, conform demersului şi cu respectarea  termenului în care au fost solicitate de către autorităţile competente ale Elveţiei, subliniază Procuratura.

Amintim că vicepremierul Andrei Năstase, ministrul Afacerilor Interne, a solicitat astăzi în cadrul unui briefing de presă „demararea imediată a unei anchete interne și penale în cadrul Procuraturii Generale” pentru tăinuirea unor documente și „intentarea imediată a cauzei penale privind uzurparea puterii în stat, solicitarea Parlamentului de ridicare a imunității procesuale a lui Plahotniuc, Șor și alții și anunțarea acestora în căutare internațională”.

Fluxul de știri
0