Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Andrei Năstase confirmă: Plahotniuc este cercetat penal în Elveția

© Sputnik / Miroslav RotariVlad Plahotniuc
Vlad Plahotniuc  - Sputnik Moldova
Abonare
Andrei Năstase a confirmat informația potrivit căreia Vladimir Plahotniuc ar fi cercetat penal în Elveția.

CHIȘINĂU, 10 iul – Sputnik. Ministrul de Interne, Andrei Năstase, confirmă că pe numele fostului președinte PDM a fost inițiat un dosar penal în Elveția. Acesta a declarat că informațiile despre anchetă au fost tăinuite de către procurorul general Eduard Harunjen. În scrisoarea adresată ieri Consiliului Superior al Procurorilor, în care se solicită inițierea procedurii de pornire a urmăririi penale împotriva Procurorului General Eduard Harujen, Năstase precizează și despre dosarul penal deschis de autoritățile elvețiene împotriva lui Plahotniuc.

Andrei Năstase - Sputnik Moldova
Politică
Andrei Năstase a luat exemplul Maiei Sandu: Și-a dat și el demisia

”Mai multe surse operative indică asupra faptului că autoritățile unui stat european în luna iunie curent, au informat Procuratura Generală și pe Eduard Harunjen personal despre instrumentarea unui dosar penal în privința cetățeanului Republicii Moldova, Vladimir Plahotniuc, dosar care vizează acțiuni de spălare de bani și disponibilitatea acestora de a da curs unei comisii rogatorii venite din paretea Procuraturii generale a Republicii Moldova. Acest fapt ar fi fost tăinuit de către Eduard Harunjen, ceea ce aduce prejudicii substanțiale și tergiversează anchetele pe plan internațional cu conexiuni în țara noastră”, este menționat în scrisoarea semnată de Năstase.

Deputatul socialist Grigore Novac afirma ieri că despre dosarul lui Plahotniuc că ar fi știut mai multe persoane, dar acest lucru a fost ținut în taină.

 ”A știut, în primul rând, Eduard Harunjen”, a declarat Novac într-o conferință de presă, la Parlament.

Procurorii Eduard Harunjen și Adriana Bețișor, care au fost acuzați de tăinuire a dosarului penal, nu au venit deocamdată cu o reacție.

Potrivit presei, Vladimir Plahotniuc ar deține în străinătate mai multe imobile, printre care și un conac de aproximativ 30 de milioane de euro în Elveția. Anterior, Ministerul rus de Interne a anunțat că a pornit o cauză penală pe numele lui Plahotniuc și pe numele colegului de partid al acestuia, Constantin Țuțu, în legătură cu organizarea contrabandei și traficului de droguri.

Fluxul de știri
0