Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce măsuri ar trebui să întreprindă statul pentru a reduce consumul de tutun?

CC0 / Pixabay / markusspiske / Сигареты
Сигареты - Sputnik Moldova
Abonare
Medicii: Copiii expuși la fumul de tutun sunt mai predispuși să dezvolte astm bronșic și să sufere mai frecvent de accese severe de astm.

CHIȘINĂU, 3 iun – Sputnik, Silvia Zavadovschi. 4700 de oameni mor, anual, în țara noastră, din cauza consumului de tutun și expunerii la fumul de tutun. Potrivit Ministerului Sănătății Muncii și Protecției Sociale, în peste 60% din cazuri, persoanele sunt apte de muncă. 

Medicii atenționează că tutunul este periculos sub orice formă de consum și afectează grav sănătatea plămânilor. Fumatul dublează riscul dezvoltării tuberculozei și crește numărul deceselor din cauza insuficienței respiratorii.

Fumatul provoacă și boli cardiace, cancer pulmonar, boli cerebrale, diabet zaharat și boli pulmonare distructive cronice. Mai mult, copiii expuși la fumul de tutun sunt mai predispuși să dezvolte astm bronșic și să sufere mai frecvent de accese severe de astm. 

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a aprobat, în anul 2017, Programul naţional privind controlul tutunului, Planul de acțiuni pentru implementarea acestuia pentru perioada 2017 – 2021, precum și Regulamentul sanitar privind avertismentele de sănătate și etichetarea produselor din tutun. La fel, în anul 2018 au fost majorate prețurile de comercializare cu amănuntul a țigărilor.

Se pare însă că aceste măsuri nu dau rezultate. În acest contect, ne întrebăm ce măsuri ar trebui să întreprindă statul pentru a reduce consumul de tutun?

Fluxul de știri
0