Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Președintele Ucrainei a spus care sunt condițiile pentru eliberarea lui Vîșinski

© Sputnik / Стрингер / Accesați arhiva multimediaPreședintele Ucrainei, Vladimir Zelenski
Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski - Sputnik Moldova
Abonare
Eliberarea lui Vîșinski în schimbul eliberării lui Sențov trebuie să fie primul pas de bunăvoință, consideră liderul ucrainean, Vladimir Zelenski.

CHIȘINĂU, 19 iul – Sputnik. Kievul este gata să-l elibereze pe directorul portalului RIA Novosti Ucraina, Kiril Vîșinski, în schimbul eliberării lui Oleg Sențov, condamnat în Rusia pentru pregătirea unui atac terorist, a spus președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, informează RIA Novosti.

Sențov a fost condamnat în Federația Rusă la 20 de ani de detenție, fiind acuzat de organizarea actelor de terorism în Crimeea. El a fost reținut de către angajații FSB odată cu membrii grupului de diversioniști ai „Sectorului de dreapta” (mișcare extremistă interzisă în Federația Rusă) care pregăteau atentate teroriste în orașele Ialta, Simferopol și Sevastopol.

Ministrul de Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov - Sputnik Moldova
Politică
Lavrov: Judecarea cazului Vîșinski amintește de teatrul absurdului

„Referitor la domnul Vîșinski: dacă aceștia sunt primii pași normali, dacă acestea sunt condițiile, noi suntem gata. Haideți să vi-l restituim pe domnul Vîșinski, dacă doriți. Dați-ni-l pe Sențov”, a spus Zelenski, la postul TV „112 Ucraina”.

Potrivit acestuia, eliberarea lui Vîșinski în schimbul lui Sențov trebuie să devină primul pas de bunăvoință.

Kiril Vîșinski a fost reținut la Kiev pe data de 15 mai 2018, fiind învinuit de susținerea republicilor autoproclamate din Donbas și trădare de patrie. Pedeapsa maximă prevăzută de articolul respectiv este 15 ani de închisoare.

Vîșinski a calificat acuzațiile în adresa sa drept minciuni și manipulare și a menționat că, pe parcursul activității sale în calitate de redactor-șef al RIA Novosti Ucraina, SSU nu au avut niciodată pretenții față de el.  

În timpul unei ședințe de judecată, Vîșinski a solicitat ajutorul lui Vladimir Putin, declarând  că va renunța la cetățenia ucraineană.

Vladimir Putin a calificat situația ca fiind una fără precedent, declarând că Vîșinski a fost arestat „pentru exercitarea directă a atribuțiilor sale profesionale, pentru exercitarea funcției de jurnalist”.

Și-a exprimat îngrijorarea și secretarul general al OSCE, Thomas Greminger, care a menționat că toate țările care fac parte din această structură trebuie să respecte standardele internaționale și să nu se implice în activitatea mass-media.

Fluxul de știri
0