Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Lavrov: Judecarea cazului Vîșinski amintește de teatrul absurdului

© Sputnik / Екатерина Лызлова / Accesați arhiva multimediaMinistrul de Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov
Ministrul de Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov - Sputnik Moldova
Abonare
Termenul de aflare în arest a jurnalistului expiră pe 22 iulie.

CHIȘINĂU, 17 iul – Sputnik. Directorul portalului RIA Novosti Ucraina, Kiril Vîșinski, acuzat în Ucraina de trădare de patrie, a fost arestat ilegal, a declarat ministrul de Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, într-un interviu acordat ziarului „Argumentî i faktî”.

Luni, judecătoria raionului Podolsk din Kiev urma să continue examinarea dosarului directorului portalului RIA Novosti Ucraina, Kiril Vîșinski, care este acuzat de trădare de patrie. Însă ședința a fost amânată pentru data de 19 iulie deoarece judecătorii erau ocupați cu alt caz. Termenul de aflare în arest a jurnalistului expiră pe 22 iulie.

„Dezbaterile în dosarul redactorului-șef al portalului RIA Novosti Ucraina amintesc de teatrul absurdului. Nu există dubii că jurnalistul a fost arestat ilegal, exclusiv din cauza că reprezintă mass-media din Rusia și pentru că a reflectat onest evenimentele. Se pare că acest lucru îl înțeleg și procurorii ucraineni care au amânat ședința, pretextând că trebuie să ia cunoștință de materialele anchetei”, a spus Lavrov.

Kiril Vîșinski a fost reținut la Kiev pe data de 15 mai 2018, fiind învinuit de susținerea republicilor autoproclamate din Donbas și trădare de patrie. Pedeapsa maximă prevăzută de articolul respectiv este 15 ani de închisoare.

Kiril Vîșinski - Sputnik Moldova
OSCE i-a cerut Kievului să-l elibereze pe Vîșinski

Vîșinski a calificat acuzațiile în adresa sa drept minciună și manipulare, menționând că, în perioada activității sale ca redactor-șef la RIA Novosti Ucraina, Serviciul de Securitate al Ucrainei nu a avut niciodată nimic să-i reproșeze.

În timpul unei ședințe de judecată Vîșinski s-a adresat după ajutor președintelui Rusiei, Vladimir Putin, declarând că va renunța la cetățenia ucraineană.

Comentând situația, Putin a calificat-o ca fiind una fără precedent, declarând că Vîșinski a fost arestat „pentru exercitarea directă a atribuțiilor sale profesionale, pentru exercitarea funcției de jurnalist”.

Secretarul general al OSCE, Thomas Greminger, a menționat că toate țările care fac parte din această structură trebuie să respecte standardele internaționale și să nu se implice în activitatea mass-media.

În aprilie 2019, peste 250 de jurnaliști din Rusia și din întreaga lume au semnat o adresare către noul președinte al Ucrainei, Vladimir Zelenski, cerând eliberarea lui Vîșinski, însă deocamdată nu există vreun răspuns.

Fluxul de știri
0