Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldova, țara în care unii procurori se cred „Dumnezei”. Ce-și permit să facă

© Sputnik / OsmatescoIon Dron
Ion Dron - Sputnik Moldova
Abonare
Lucruri mai puțin cunoscute despre sistemul judecătoresc din Republica Moldova și procesul de lucru al unor procurori.
Moldova, țara în care unii procurori se cred „Dumnezei”. Ce-și permit să facă

Este cunoscut faptul că o mare parte din procurorii din Republica Moldova sunt corupți și acționează după bunul plac fără a ține cont de prevederile legale. Se pare însă că lucrurile sunt mult mai grave decât ar părea la prima vedere. Avocatul Ion Dron a făcut câteva mărturisiri pentru Radio Sputnik Moldova despre procesul de lucru al unor procurori din Republica Moldova.

„Procurorii noștri vin dimineața și prezintă președintelui instanței de judecată lista persoanelor care trebuie băgate după gratii, câți ani de privațiune de libertate trebuie să primească fiecare sau ce amendă să primească cei care sunt pe lista cu sancțiuni. Uneori aceste liste erau transmise și prin viber sau mesaje, dar erau transmise. Asta s-a întâmplat până acum două luni”, spune avocatul Ion Dron.

Apărătorul spune că Legea Procuraturii trebuie modificată de urgență, dacă se vrea reformarea sistemului.

Pavel Midrigan - Sputnik Moldova
Avocat: Judecătorii care iau decizii ilegale trebuie demiși și lăsați fără pensie

„Procurorii trebuie să fie pe lângă instanțele de judecată, dar nu așa cum sunt la noi. Uitați-vă ce se întâmplă în România, în țările civilizate, unde procurorii sunt pe lângă instanțele de judecată, acolo ei sunt pe treapta a doua. Dar la noi ce se întâmplă? Având și girul politicienilor, procurorii noștri dețin și controlul asupra instanțelor de judecată. La această situație s-a ajuns din cauza că această Legea i-a plasat pe procurori separat. Avem nevoie de o nouă lege a structurii judiciare în Republica Moldova, iar procuraturile trebuie să fie pe lângă instanțele de judecată”, adaugă Ion Dron.

Amintim că Parlamentul a adoptat marţi, 9 iulie, cu votul a 56 de deputaţi, o hotărâre prin care a constatat că Eduard Harunjen nu a întrunit condițiile de numire în funcția de Procuror General. Pe 11 iulie, fostul procurorul general Eduard Harunjen și-a depus demisia în fața președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon.

Șeful statului a semnat decretul de eliberare a acestuia din funcție în baza cererii depuse.

Săptămâna aceasta, Parlamentul urmează să adopte în două lecturi o inițiativă legislativă prin care președintele țării va desemna, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, un procuror general interimar în cazul intervenirii vacanței funcției. Dacă inițiativa va avea susținerea deputaților, urmează ca șeful statului să desemneze un procuror general interimar.
Autor: Silvia Zavadovschi

Fluxul de știri
0