Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Leancă povestește cum a achitat Șor studiile fiului său: Gicu, ai făcut? Am făcut

© Sputnik / Miroslav RotariIurie Leancă
Iurie Leancă  - Sputnik Moldova
Abonare
Iurie Leancă a confirmat într-o emisiune televizată că una dintre firmele lui Ilan Șor i-a plătit studiile fiului său în Marea Britanie. De vină ar fi însă ”Gicu”.

CHIȘINĂU, 19 iul – Sputnik. Fostul premier Iurie Leancă a confirmat într-o emisiune televizată că una din firmele lui Șor a transfere bani pentru studiile fiului său în Marea Britanie. Acesta a încercat să se justifice și a precizat că nu ar fi știut despre implicarea lui Șor în transferul de bani pentru studiile fiului său. Leancă spune că un bun prieten pe nume Gicu s-a ocupat de acest lucru.

”În 2012, fiind ministru de Externe, eram în deplasare când am primit un telefon de la școala unde Tristan a început să-și facă studiile și mi s-a spus că urgent trebuie să fac plata respectivă”, a precizat Iurie Leancă.

Vizita premierului Victor Ponta la Chișinău, 10 octombrie 2014 - Sputnik Moldova
Politică
Dezvăluiri: Relația dintre Maia Sandu și Iurie Leancă și milionul de la Soros – Video

Leancă mai spune că, fiind peste hotare, nu a putut să se ocupe personal de transferul banilor pe contul universității și l-ar fi rugat pe Gicu să facă acest lucru.

”L-am sunat pe un bun amic de al meu care mi-a fost coleg în compania unde activasem până atunci și l-am rugat să se ocupe de problema respectivă până mă întorc eu acasă. La revenire l-am întrebat: „Gicu, ai făcut?”. „Am făcut”. Am uitat de problema aceasta, am întors banii și atât”, a mai precizat Leancă.

Leancă mai povestește că în 2016 a fost chemat la Procuratură să de-a explicații anume la acest subiect.

”După aia l-am întrebat pe prietenul meu de ce și cum s-a întâmplat că a plătit nu compania, ci prin una dintre firmele lui Șor. Mi-a spus că compania nu putea plăti, fiindcă avea anumite angajamente. Ei au mai avut conlucrări cu domnul Șor și până atunci, au mai făcut anumite tranzacții și până atunci, era anul 2012, nu era 2014, nu era 2013. Și ei s-au achitat între dânșii, eu m-am achitat cu prietenul meu. În 2016 abia am aflat că tranzacția s-a făcut printr-o companie a domnului Șor”, a spus Leancă.

Pentru a fi cât mai credibil, Leancă a venit cu un argument ”imbatabil” în opinia sa. El a spus că, atunci când a devenit prim-ministru, i s-ar fi propus mită un milion de dolari ca să „închidă ochii” la un caz.

„Am refuzat un milion și m-aș fi lăcomit la 40 de mii de dolari? Eu nu sunt bogat, dar nici sărac”, a mai spus Leancă.

Și despre zborurile cu avioanele lui Ilan Șor, Leancă a avut răspunsul pregătit, chiar dacă a dat de înțeles că nu este prea sigur de asta.

„Nu exclud că am zburat cu avionul lui Șor, dar a fost plătit de Guvern atunci când, de vreo două ori, în calitate de prim-ministru, am fost nevoit să apelez la un zbor charter”, a mai precizat fostul premier.

Fluxul de știri
0