Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Incredibil: Acest fruct banal întârzie îmbătrânirea – Ce spun oamenii de știință

© Sputnik / Александр Кряжев / Accesați arhiva multimediaFructe - Imagine Simbol
Fructe - Imagine Simbol - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Cercetatorii au descoperit beneficiile unui fruct care conţine o moleculă, numită urolitina A, care contribuie la încetinirea proceselor de îmbătrânire.

CHIȘINĂU, 17 iul – Sputnik. Oamenii de ştiinţă de la Institutul Federal de Tehnologie din Elveţia (EPFL) şi de la Institutul Elveţian de Bioinformatică (ISB) au descoperit ca anumiţi compuşi naturali din rodii şi din alte fructe ajută la încetinirea anumitor procese legate de îmbătrânire.

Piață, fructe, legume - Imagine Simbol - Sputnik Moldova
Incredibil: Fruct cu proprietăți miraculoase, care te protejează de cancer şi de radiaţii

Rezultatele studiilor clinice au fost publicate în revista Nature Metabolism

Acest studiu arată că urolitina A, o moleculă ce se găseşte în rodie, poate încetini procesul îmbătrânirii. Aceasta îmbunătățește funcționarea mitocondriilor în celulele musculare scheletice, care încep să îşi piardă rezistența și masa la vârsta de 50 de ani.

Urolitina A se formează în intestin după ingerarea moleculelor de ellagitainină, conținute în boabele și sucul de rodie.

În timpul acestei cercetări, la care au participat 60 de persoane în vârstă, voluntarii au luat o doză de urolitină cuprinsa între 250 si 2.000 mg sau de placebo, fără a se observa eventuale efecte secundare.

Apoi participanții au trebuit să ingereze fie o substanţă placebo, fie urolitina A într-o doza de la 250, 500 și 1000 de miligrame zilnic timp de 28 de zile. Nici acest tratament prelungit nu a avut efecte secundare.

Oltea Boldureanu - Sputnik Moldova
Alimente minune care ajută la detoxifierea organismului

Impactul urolitinei a fost evaluat cu privire la sănătatea celulelor și a mitocondriilor în sânge și în mușchi, având în vedere ca această moleculă stimulează producția de mitocondrii noi, fenomen observat în timpul activităților fizice regulate.

În celulele unei persoane tinere, mitocondriile sunt eliminate atunci când apar semne de slăbiciune. Odată cu vârsta, acest proces este alterat.

Ca urmare, multe țesuturi, inclusiv mușchii, slăbesc. Cercetătorii doresc să încetinească această evoluție, cea mai gravă formă fiind cunoscută sub numele de sarcopenie.

Oamenii de știință au constatat că urolitina A este prima moleculă cunoscută care are un rol în reînnoirea mitocondriilor afectate.

Fluxul de știri
0