Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

După pensionare, bărbații din Moldova mai trăiesc doar câțiva ani

CC0 / Pixabay / beejees / Pensionar - Imagine Simbol
Pensionar - Imagine Simbol - Sputnik Moldova
Abonare
Durata medie de viață a bărbaților din țara noastră este de peste 66 de ani - femeile trăiesc cu nouă ani mai mult.

CHIȘINĂU, 18 iul - Sputnik. Durata medie de viață a bărbaților din Moldova este de 66,3 ani - astfel, în medie, bărbații după pensionare mai trăiesc doar aproximativ trei ani.

Pietoni - Sputnik Moldova
Societate
Statistică: Femeile predomină în numărul populației în țara noastră

Reamintim că, din 1 iulie 2019, vârsta de pensionare pentru bărbați este de 63 de ani.

În același timp, speranța de viață în cazul bărbaților este în scădere - în 2018 bărbații au trăit cu 0,4 ani mai puțin față de anul precedent. Totodată, potrivit Biroului Național de Statistică, în ultimii patru ani, durata medie de viață a bărbaților a crescut cu mai mult de un an - de la 65,2 la 66,3 ani.

În medie, femeile trăiesc cu nouă ani mai mult decât bărbații. Durata medie de viață pentru femei este de 75 de ani, potrivit unui raport al Biroului Național de Statistică. Experții explică această diferența prin faptul că rata de mortalitate prematură la bărbați este mai mare (în toate categoriile de vârstă).

Durata de viață a populației Republicii Moldova în 2018 este de 70,6 ani. Potrivit BNS, există o tendință de creștere a speranței de viață - în 2014 rata mortalității a fost de 13,9 cazuri la o mie de locuitori, iar în 2017 - 13,4 cazuri.

Rata mortalității infantile este de 9,1 cazuri la o mie de nou-născuți.

Люди в городе - Sputnik Moldova
Socialiștii propun ieșirea la pensie pe vechi: Moldovenii nu mai rezistă fizic

Amintim că, din 1 iulie 2019, bărbații se pensionează la împlinirea vârstei de 63 de ani, iar femeile - la 58 de ani și 6 luni.

Astfel, pentru bărbați a fost atins pragul de pensionare vizat de legea pusă în aplicare din iulie 2017. Femeile se vor pensiona la 63 de ani abia în anul 2028, iar până atunci vârsta de pensionare în cazul lor va fi majorată treptat, cu câte 6 luni pe an.

Până la 1 iulie 2017, bărbații se pensionau pentru limită de vârstă la 62 de ani, iar femeile – la 57 de ani.

În primul deceniu de la formarea statului Republica Moldova, vârsta standard de pensionare era cea din fosta Uniune Sovietică – 55 de ani pentru femei și 60 de ani pentru bărbați.

Fluxul de știri
0