Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Schimbări în politica fiscală și cea vamală: Fiscul, cu ochii pe cei bogați - detalii

© REUTERS / YURI GRIPASFondul Monetar Internațional
Fondul Monetar Internațional - Sputnik Moldova
Abonare
Ministrul Finanțelor a comunicat că se prevăd modificări în politica fiscală și cea vamală. Este interzis ca detaliile să fie făcute publice înainte de a fi aprobate de către consiliul directorilor al Fondului Monetar Internațional.

CHIȘINĂU, 16 iul – Sputnik. Ministerul Finanțelor a elaborat un proiect de amendare a Codului Fiscal și cel Vamal care ar urma să schimbă semnificativ politica financiară a statului cu privire la impozite și taxe. Modificările urmează să intre în vigoare începând cu anul 2020.

În cadrul conferinței de presă, ministrul Finanțelor, Natalia Gavrilița, a anunțat că mai mulți „pașii obligatorii” au fost coordonați cu Fondul Monetar Internațional (FMI) pe care autoritățile Republicii Moldova trebuie să-i facă pentru a majora veniturile bugetului de stat.

Молдавские леи - Sputnik Moldova
Reguli obligatorii de la Fisc: Ce trebuie să știți despre factura în format electronic

Majoritatea amendamentelor vor intra în vigoare în 2020, însă deja în 2019 este preconizată majorarea accizelor la produsele din tutun, care se utilizează în "dispozitivele pentru încălzirea tutunului". Potrivit ministrului Gavriliță, în negocierile cu FMI acestei teme i-a fost acordată o atenție deosebită.

În plus, autoritățile sunt în proces de elaborare a unui proiect de lege care vizează majorarea impozitelor pentru persoanelor cu venituri mari. Gavrilița a refuzat să ofere detaliile despre aceste amendamente, motivând prin interdicția divulgării detaliilor până la finalizarea procesului de coordonare a proiectului de lege și aprobarea acestuia de către consiliul de administrație al FMI.

Ministrul Finanțelor a dezvăluit doar unele detalii cu caracter general. Ar putea fi vorba de anularea scutirii personale la achitare impozitului pe venit pentru persoanelor cu venituri mari și să fie majorate impozitele pe venit în funcție de creșterea capitalului.

Totodată, Gavriliță a declarat că vor fi întreprinse măsuri pentru fortificarea Serviciului Fiscal de Stat și a Serviciului Vamal.

Fluxul de știri
0