Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

CEC este de astăzi în componență deplină și gata să intre în perioada electorală

© Sputnik / Мирослав РотарьCEC
CEC - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Deputații au desemnat astăzi trei noi membri CEC. Candidaturile au fost înaintate de fracțiunile PSRM, PAS și PPDA.

CHIȘINĂU, 16 iul – Sputnik. Parlamentul a desemnat astăzi, 16 iulie, cu votul cu votul deputaților majorității parlamentare prezenți la ședința în plen, trei noi membri ai Comisiei Electorale Centrale (CEC). Este vorba despre Dumitru Pavel înaintat de fracțiunea Platforma DA-ACUM, Dorin Cimil, susținut de fracțiunea PAS-ACUM și Maxim  Lebedischi, propus de fracțiunea PSRM.

Местные выборы  - Sputnik Moldova
Politică
Exclusiv: Iată cine vor fi noii membri ai CEC

Deputatul din fracțiunea PSRM, Adrian Lebedischi s-a abținut de la vot. Parlamentarul a declarat că nu va participa la procesul de vot, deoarece unul dintre candidații desemnați este fratele său.

Dumitru Pavel, Dorin Cimil și Maxim Lebedischi se vor afla în aceste funcții pe un mandat până la expirarea mandatelor foștilor membri CEC care și-au dat demisia, adică până în anul 2021.

Cele trei locuri la CEC au devenit vacante după ce președintele Alina Russu, vicepreședintele Rodica Ciubotaru și membrul CEC, Iurie Ciocan, și-au depus mandatele din funcția de membru al CEC. Parlamentul a luat act de aceste demisii pe data de 5 iulie.

Fracțiunea democraților și-a exprimat regretul în cadrul ședinței Parlamentului că la cele trei locuri vacante la CEC nu a fost acceptat și un reprezentat al opoziției parlamentare. Deputații din opoziție au criticat și modul de desemnare a celor trei candidați la CEC, fără un concurs transparent.

”În cazul CEC este o situație specifică, pentru că pe  data de 1 august intrăm în perioada electorală. Din această dată noi avem nevoie de un CEC funcțional. De aceea, noi nu am anunțat concurs pentru că acesta ne-ar fi ocupat mult timp”, a explicat președintele comisiei juridice, numiri și imunități, Sergiu Litvinenco.

Заседание Парламента - Sputnik Moldova
Politică
Parlamentul va lua astăzi act de demisia a trei membri ai CEC

Maxim Lebedinschi este în prezent Consilier în domeniul juridic şi relaţiilor instituţionale, reprezentant al Preşedintelui Republicii Moldova în relaţiile cu Parlamentul şi Guvernul. Lebedischi este licențiat în Drept. Și-a făcut studiile universitare și postuniversitare la USM și ULIM. A fost consilier netitular al fracțiunii parlamentare PSRM, reprezentant cu drept de vot consultativ la Comisia Electorală Centrală, reprezentant al deputaților în Parlament în fața Curții Constituționale. Este avocat și conducător al Biroului Asociat de Avocați „Lebedinsky & Partners”.

Dorin Cimil este doctor în Drept, conferenţiar universitar la USM. Este specializat în drept civil, dreptul contractelor, calificarea raporturilor civile. Și-a făcut studiile la Universitatea de Stat din Moscova „M. V. Lomonosov”. Și-a obținut licenţa în drept la Universitatea de Stat din Moldova. Cimil este avocat al BAA „Facultatea de Drept”.

Dumitru Pavel este jurist și avocat, șef al Cabinetului de Avocați ”Pavel Dumitru”. A mai deținut funcția de asistent al judecătorului CSJ. Este licențiat în Drept la USM.

Comisia Electorală Centrală este constituită din nouă membri: un membru este desemnat de către Preşedintele Republicii Moldova, ceilalţi opt membri sunt desemnaţi de către Parlament, cu respectarea reprezentării proporţionale a majorităţii şi a opoziţiei. Componenţa nominală a Comisiei se confirmă prin hotărârea Parlamentului, cu votul majorităţii deputaţilor aleşi. Preşedintele, vicepreşedintele şi secretarul Comisiei Electorale Centrale sunt aleşi din rândul membrilor Comisiei Electorale Centrale cu majoritatea de voturi din numărul total al membrilor acesteia.

Mandatul Comisiei Electorale Centrale este de cinci ani. La expirarea acestui termen, componenţa comisiei poate fi modificată. În cazul în care mandatul Comisiei Electorale Centrale expiră în cursul perioadei electorale, mandatul se prelungeşte de drept până la finele acestei perioade şi intrarea ulterioară în funcţie a noilor membri, dar cu cel mult 90 de zile.

În toamnă, în Moldova vor avea loc alegeri locale  

La 20 octombrie 2019, în Republica Moldova, se vor desfășura alegerile locale generale. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost votat de Parlament.

Местные выборы 2018 - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Alegerile locale generale în Moldova vor avea loc pe data de 20 octombrie

Mandatul actualilor aleși locali a expirat pe data de 14 iunie 2019. Extinderea mandatului aleșilor locali în afara unui termen rezonabil este imposibil, deoarece potrivit Legii cu privire la administrația publică locală, mandatul consiliului poate fi prelungit doar prin lege organică și doar în caz de război sau catastrofă.

Hotărârea Parlamentului cu privire la stabilirea datei alegerilor locale generale va intra în vigoare la 1 august.

Potrivit Codului Electoral al Republicii Moldova, data alegerilor locale generale se stabilește prin hotărâre de Parlament, cu cel puțin 60 de zile înainte de alegeri.

Fluxul de știri
0