Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cazul Vîșinski amânat: Decizia judecătoriei raionului Podolsk din Kiev

© Sputnik / Стрингер / Accesați arhiva multimediaKiril Vâșinski
Kiril Vâșinski - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Luni, judecătoria raionului Podolsk din Kiev a amânat examinarea dosarului directorului portalului RIA Novosti Ucraina, Kiril Vîșinski.

CHIȘINĂU, 15 iul - Sputnik. Ședința de judecată pe cazul „Vîșinski” a fost amânată pentru vineri, 19 iulie 2019.

"Din cauza faptului că completul de judecători se află în camera de deliberare, cazul este amânat până pe data de 19 iulie la ora 15:00 (ora Moscovei - Ed.)", a declarat pentru RIA Novosti reprezentantul curții.

Anterior, împuternicitul pentru drepturile omului în Federația Rusă, Tatiana Moskalkova, a sosit la Kiev pentru a-l susține în timpul audierilor în ședința de judecată. 

Anterior, secretarul de presă al Procuraturii Generale al Ucrainei a declarat că Vișinski ar putea fi eliberat după ședința de judecată de luni.

Dosarul Vîșinski

Kiril Vîșinski a fost reținut la Kiev pe data de 15 mai 2018, fiind învinuit de susținerea republicilor autoproclamate din Donbas și trădare de patrie. Pedeapsa maximă prevăzută de articolul respectiv este 15 ani de închisoare. Pe 17 mai, instanța din orașul Herson a decis să-l plaseze pe Vîșinski în arest preventiv. În timpul unei ședințe de judecată Vîșinski a făcut apel la ajutorul președintelui Rusiei, Vladimir Putin, și a declarat că va renunța la cetățenia ucraineană.

Заседание суда по делу журналиста К. Вышинского в Киеве - Sputnik Moldova
Politică
Vîșinski ar putea ieși luni la libertate

Putin a calificat situația ca fiind una fără precedent, declarând că Vîșinski a fost arestat „pentru exercitarea directă a atribuțiilor sale profesionale, pentru exercitarea funcției de jurnalist”.

Moscova i-a transmis Kievului o notă de protest, cerând să fie încetate violențele împotriva reprezentanților presei.

Reprezentantul OSCE pentru problemele libertății mass-media, Harlem Désir, și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu acțiunile autorităților ucrainene împotriva RIA Novosti Ucraina la Kiev. După ultima prelungire a termenului de arest al lui Vîșinski, Désir și-a exprimat dezamăgirea față de poziția Ucrainei și a cerut ca jurnalistul să fie eliberat. Comentând situația în cazul Vîșinski, secretarul general al OSCE, Thomas Greminger, a menționat că toate țările care fac parte din această structură și-au asumat obligația să contribuie la crearea condițiilor în cadrul cărora jurnaliștii să poată activa în orice stat membru al OSCE, de aceea aceste țări trebuie să respecte standardele internaționale și să nu se implice în activitatea mass-media.

Reprezentantul special al MAE al Rusiei a calificat dosarul penal și dezbaterile judiciare drept circ, discriminare și umilire.

Fluxul de știri
0