Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Vîșinski ar putea ieși luni la libertate

© Sputnik / Стрингер / Accesați arhiva multimediaЗаседание суда по делу журналиста К. Вышинского в Киеве
Заседание суда по делу журналиста К. Вышинского в Киеве - Sputnik Moldova
Abonare
Purtătorul de cuvânt al Procuraturii Generale al Ucrainei, Larisa Sargan, a scris pe rețelele de socializare că luni jurnalistul Kiril Vîșinski ar putea fi eliberat.

CHIȘINĂU, 15 iul – Sputnik. Directorul portalului RIA Novosti Ucraina, Kiril Vîșinski, ar putea fi pus în libertate luni, 15 iulie, prin deciziei instanței de judecată, a declarat purtătorul de cuvânt al Procuraturii Generale a Ucrainei Larisa Sargan.

Margarita Simonian - Sputnik Moldova
Rusia
Simonian i-a cerut lui Zelenski, în limba ucraineană, să-l elibereze pe Vîșinski

Luni, judecătoria raionului Podolsk din Kiev va examina dosarul lui Vîșinski. Ședința este prevăzută pent ora 16.15.

Împuternicitul pentru drepturile omului în Federația Rusă, Tatiana Moskalkova, a sosit la Kiev pentru a-l susține în timpul audierilor în ședința de judecată.

„La ce ne așteptăm? Că acest om va ieși oficial la libertate prin decizia judecății”, a scris luni pe pagina sa de Facebook Sargan. Potrivit acesteia, eliberarea este posibilă datorită deciziei Curții Constituționale și „bilețelului care i-a fost transmis direct președintelui”.

Anterior, redactorul-șef al postului de radio „Eho Moscvî”, Aleksei Venediktov, i-a transmis administrației președintelui Ucrainei scrisoarea mamei lui Vîșinski.

Colegii lui Vîșinski se tem de apariția unor provocări. „Nu ne-am dori să vedem tabloul cunoscut deja, când provocatorii naționaliști dau buzna în sala de judecată. Este clar că așa ceva se pune la cale, însă pentru noul președinte acest lucru va fi ca un test privind capacitatea sa de a-și respecta cuvântul și de a stabili în țară un nou sistem”, a spus pentru RIA Novosti directorul general al AIP „Rossia segodnia”, Dmitri Kiselev.

La rândul său, redactorul-șef al AIP „Rossia segodnia”, Margarita Simonian, îndeamnă la calm. „Astăzi așteptăm ședința de judecată în dosarul Kiril Vîșinski. Așteptăm cu calm”, a scris Simonian pe Telegram.

Dosarul Vîșinski

Kiril Vîșinski a fost reținut la Kiev pe data de 15 mai 2018, fiind învinuit de susținerea republicilor autoproclamate din Donbas și trădare de patrie. Pedeapsa maximă prevăzută de articolul respectiv este 15 ani de închisoare. Pe 17 mai, instanța din orașul Herson a decis să-l plaseze pe Vîșinski în arest preventiv. În timpul unei ședințe de judecată Vîșinski a făcut apel la ajutorul președintelui Rusiei, Vladimir Putin, și a declarat că va renunța la cetățenia ucraineană.

Putin a calificat situația ca fiind una fără precedent, declarând că Vîșinski a fost arestat „pentru exercitarea directă a atribuțiilor sale profesionale, pentru exercitarea funcției de jurnalist”.

Moscova i-a transmis Kievului o notă de protest, cerând să fie încetate violențele împotriva reprezentanților presei.

Reprezentantul OSCE pentru problemele libertății mass-media, Harlem Désir, și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu acțiunile autorităților ucrainene împotriva RIA Novosti Ucraina la Kiev. După ultima prelungire a termenului de arest al lui Vîșinski, Désir și-a exprimat dezamăgirea față de poziția Ucrainei și a cerut ca jurnalistul să fie eliberat. Comentând situația în cazul Vîșinski, secretarul general al OSCE, Thomas Greminger, a menționat că toate țările care fac parte din această structură și-au asumat obligația să contribuie la crearea condițiilor în cadrul cărora jurnaliștii să poată activa în orice stat membru al OSCE, de aceea aceste țări trebuie să respecte standardele internaționale și să nu se implice în activitatea mass-media.

Reprezentantul special al MAE al Rusiei a calificat dosarul penal și dezbaterile judiciare drept circ, discriminare și umilire.

Fluxul de știri
0