Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Simonian i-a cerut lui Zelenski, în limba ucraineană, să-l elibereze pe Vîșinski

© Sputnik / Vladimir Trefilov / Accesați arhiva multimediaMargarita Simonian
Margarita Simonian - Sputnik Moldova
Abonare
În aprilie 2019, peste 250 de jurnaliști din Rusia și din întreaga lume au semnat un apel către noul președinte al Ucrainei, Vladimir Zelenski, cu rugămintea de a-l elibera pe Vâșinski.

CHIȘINĂU, 2 iul – Sputnik. Redactorul-șef al AIP „Rossia segodnia” și al postului de televiziune RT, Margarita Simonian, l-a rugat pe președintele ucrainean, Vladimir Zelenski, să contribuie la eliberarea directorului portalului RIA Novosti din Ucraina, Kiril Vîșinski.

Avocatul jurnalistului, Andrei Domanski, a comunicat pe 18 iunie că la următoarea ședință din 3 iulie instanța ar putea să examineze modificarea măsurii represive. Apărarea contează pe o atenuare a pedepsei, inclusiv pe arestul la domiciliu.  

Cazul Kiril Vîșinski

Vîșinski a fost reținut la Kiev pe data de 15 mai 2018, fiind învinuit de susținerea republicilor autoproclamate din Donbas și trădare de patrie. Pedeapsa maximă prevăzută de articolul respectiv este de 15 ani de închisoare.

În timpul unei ședințe de judecată, Vîșinski a făcut apel după ajutor la președintele Rusiei, Vladimir Putin, și a declarat că va renunța la cetățenia ucraineană.

Putin a calificat situația ca fiind una fără precedent, declarând că Vîșinski a fost arestat „pentru exercitarea directă a atribuțiilor sale profesionale, pentru exercitarea funcției de jurnalist”.

Reprezentantul OSCE pentru problemele libertății mass-media, Harlem Désir, și-a exprimat îngrijorarea menționând că toate țările-membre trebuie să respecte standardele internaționale și să nu se implice în activitatea mass-mediei.

În aprilie 2019, peste 250 de jurnaliști din Rusia și din întreaga lume au semnat un apel către noul președinte al Ucrainei, Vladimir Zelenski, cu rugămintea de a-l elibera pe Vâșinski.

Fluxul de știri
0