Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

A luat milioane: Serafim Urechean, despre acuzațiile lui Filat

© Sputnik / Мирослав РотарьВлад Филат
Влад Филат - Sputnik Moldova
Abonare
Fostul premier şi lider al PLDM, Vlad Filat, a făcut "mult-aşteptatele" dezvăluiri în cadrul unui interviu televizat, chiar din Penitenciarul nr. 13.

CHIŞINĂU, 14 iul - Sputnik. Vlad Filat a declarat în cadrul unui interviu acordat în exclusivitate, de după gratii, pentru TV8, că funcţia de procuror general al Republicii Moldova, atunci când a candidat Valeriu Zubco, a fost vândută contra sumei de două milioane de euro.

El a spus că a fost informat despre aceasta de doi deputaţi, înainte de formarea Alianţei pentru Integrare Europeană 1. Este vorba de Veaceslav Untilă şi Veaceslav Platon. 

„Ei au încercat să împiedice această numire. Eu, după întâlnirea cu ei, am avut o discuție cu ambasadorul american care mi-a spus că este grav, dar „voi decideți”, a afirmat fostul premier.

El a mai menţionat că pretendentul la această funcţie era din partea lui Serafim Urecheanu, dar ar fi fost de fapt din partea lui Vladimir Plahotniuc.

Влад Филат 14.06.2016  - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Vlad Filat, declaraţii exclusive de după gratii: De ce a tăcut până acum

„În 2009, la mine acasă a fost Untilă cu Platon. Eu nu cunoșteam că va veni cu Platon, pe atunci era deputat. Primul m-a telefonat, au venit după ora 23:00. Mesajul a fost unul direct. S-a decis vânzarea funcției de procuror general contra unei sume de 2 milioane de euro. S-a decis ca candidatura să fie din partea lui Urecheanu, dar de fapt, era a lui Plahotniuc – Zubco, care este cumnat cu Ghenadie Sajin. Ei au încercat să împiedice această numire. După întâlnirea cu ei, am avut o întâlnire cu amabsadorul american, noi discutam deseori la ore târzii sau devreme. Eu i-am spus situația, iar dânsul mi-a zis că e grav, dar până la urmă ”este decizia voastră”, a declarat Filat.

Solicitat de Sputnik Moldova, Serafim Urechean a declarat că îi pare rău că Vlad Filat a degradat atât de mult în acești ani și califică declarațiile acestuia drept minciuni. 

”Îmi pare rău că el a degradat atât de mult în penitenciar. Dacă el crede că aceasta este adevărat, eu sunt ferm convins că el a luat bani de la Șor”, a declarat Serafim Urechean pentru Sputnik Moldova.  

Filat a precizat că nu a avut posibilitatea să vorbească până acum pentru că nu a avut posibilitatea fizică, dând vina, în special pe fostul său avocat, Igor Popa.

"Nu am vorbit pentru că nu am avut posibilitatea fizică, directă... La început, după încarcerarea mea, gândeam că transmit mesaje şi începeam să comunic. Doar că această comunicare se lovea de cenzură. Ce trimiteam prin avocatul Popa nu ajungea, ori ajungeau la GBS (referindu-se la centrul de business al lui Vlad Plahotniuc)".

Filat a mai adăugat că practic, nu a avut un avocat care să îl apere, ci o persoană care mai mult l-a izolat.

"Dacă aş fi avut un avocat, nu aş fi fost izolat. Ei nu au urmărit arestarea mea, ci izolarea mea", a declarat fostul premier al Republicii Moldova.

Fluxul de știri
0