Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Vasile Șova, despre prioritățile Chișinăului în dosarul transnistrean

© Photo : gov.mdVasile Șova a avut o întrevedere cu reprezentanți ai mediatorilor și observatorilor
Vasile Șova a avut o întrevedere cu reprezentanți ai mediatorilor și observatorilor - Sputnik Moldova
Abonare
Perspectivele procesului de negocieri în dosarul transnistrean au fost discutate în cadrul întrevederii vicepremierului pentru Reintegrare, Vasile Șova, cu reprezentanții mediatorilor și observatorilor din cadrul formatului de negocieri „5+2”

CHIȘINĂU, 13 iul – Sputnik. Vicepremierul pentru Reintegrare, Vasile Șova, a avut o întrevedere cu o delegație din care au făcut parte reprezentanți ai mediatorilor și observatorilor, din așa-numitul format „3+2”, din cadrul Conferinței permanente pe probleme politice în procesul de reglementare transnistreană (formatul de negocieri ,,5+2”), care se află într-o vizită de lucru în Republica Moldova.

Delegația în formatul „3+2” a fost condusă de către Reprezentantul Special al Președinției în exercițiu a OSCE din partea Slovaciei pentru procesul de reglementare transnistreană, Franco Frattini.

Potrivit unui comunicat al Biroului de Reintegrare, întrevederea este o continuare a dialogului purtat pe problematica transnistreană după desfășurarea unor ședințe de lucru în același format cu președintele și cu prim-ministrul Republicii Moldova.

Discuțiile s-au axat pe subiectele ce figurează în pachetul „Berlin plus”, realizările marcate în implementarea angajamentelor convenite în procesul de negocieri, fiind acordată o atenție distinctă domeniului telecomunicațiilor, liberei circulații și condițiilor de activitate a școlilor cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană.

ОБСЕ  - Sputnik Moldova
Politică
Negocierile în formatul 5+2 privind reglementarea transnistreană, reluate în toamnă

S-a punctat necesitatea completării agendei cu alte probleme de actualitate ce pot contribui la consolidarea măsurilor de încredere, fiind menționată posibilitatea identificării în timpul apropiat a unei soluții viabile pe problema reluării procesului de vămuire provizorie a produselor petroliere introduse prin punctul de trecere a frontierei de stat „Cobasna-Slobodca”.

Vicepremierul moldovean a evidențiat prioritățile Chișinăului în procesul de negocieri, printre acestea fiind enunțate:

Asigurarea respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale omului și a circulației fără obstacole între ambele maluri ale Nistrului, aspectele cu caracter umanitar, inclusiv garantarea dreptului la educație.

Soluționarea problemelor comercial-economice din perspectiva creării spațiului economic unic.

Promovarea măsurilor de încredere în sfera asigurării ordinii de drept și apărării.

Reluarea negocierilor pe procesul de reglementare atotcuprinzătoare și durabilă a dosarului transnistrean.

Vasile Șova s-a adresat către mediatori și observatori cu inițiativa de a fi susținută implementarea în viitor a unor proiecte majore de infrastructură și care sunt în măsură să conecteze agenții economici și să sprijine dezvoltarea comerțului între ambele maluri ale râului Nistru, o primă idee în acest sens fiind reluarea finanțării proiectului de reconstrucție a drumului național „Chișinău-Tiraspol-Cuciurgan”.

A fost susținută propunerea de a fi create premisele necesare în vederea convocării în toamna anului curent a unei noi reuniuni oficiale a formatului de negocieri „5+2” (ultima reuniune a avut loc la Roma, Italia, în perioada 29-30 mai 2018) și a organizării unei noi conferințe bavareze cu genericul „Măsurile de consolidare a încrederii în procesul de reglementare a conflictului transnistrean” (conferința precedentă s-a desfășurat în or. Bad Reichenhall, Germania, în perioada 12-13 iulie 2016).

Fluxul de știri
0