Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ac de cojoc pentru procurorii corupți: Cum poate fi zdruncinat „măria sa sistemul”

© Sputnik / Miroslav RotariNoul sediu al Procuraturii Generale
Noul sediu al Procuraturii Generale - Sputnik Moldova
Abonare
De ce plecarea lui Harunjen de la cârma Procuraturii nu va da niciun rezultat și cum pot fi responsabilizați procurorii corupți.

CHIȘINĂU, 13 iul – Sputnik, Silvia Zavadovschi. Discuțiile din jurul demiterii și demisiei fostului procuror general Eduard Harunjen au monopolizat spațiul public în săptămâna care iată iată se încheie. Și dacă optimiștii spun că Eduard Harunjen era ultimul bastion al fostei guvernări, iar odată cu demiterea lui vor fi eradicate toate metehnele acestei instituții, unele voci spun că, de fapt, înlocuirea lui Harunjen nu va afecta nicicum „buna funcționare” a sistemului – procurorii corupți vor continua să ia mită, iar cei care au transformat funcția în propria afacere, vor continua să acționeze în interesul propriu și să se creadă niște mici Dumnezei. De ce? Pentru că legea le permite o astfel de atitudine.

Cine va fi cel de-al 10-lea Procuror General al Republicii Moldova>>>

Mai exact, astăzi, în Republica Moldova nu există nicio normă care stabilește cine se face vinovat sau cine este responsabil de rezultatul final al dosarelor. Iar acest lucru este demosntrat și de cifra zero a procurorilor din țara noastră care au fost trași la răspundere pentru simplu fapt că au folosit funcția în propriul interes sau în interesul cuiva, distrugând astfel viața unor oameni. Ori, numărul acestora este mare și doar cel ce nu vrea, nu vede asta.

„Noi avem o lege imbecilă și spun asta cu toată seriozitatea. Astăzi, procurorul general și orice procuror ierarhic superior poate ridica dosarul de la procurorul de caz, oricând dorește el și-l poate ține la el cât dorește el și poate da indicații pe marginea acestui dosar, indicații pentru care nu răspunde, fiindcă în Republica Moldova nu există nicio normă care stabilește cine se face vinovat sau cine este responsabil de rezultatul final pe marginea unui dosar sau altul. Acum înțelegeți de ce spun că legea este imbecilă?”, conchide avocatul Ion Dron.

Și asta nu este tot. Actuala Lege a Procuraturii oferă prea multe atribuții procurorului general, lucru extrem de periculos.

Здание Генеральной прокуратуры Молдавии - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Igor Dodon va desemna Procurorul General interimar: Cine va fi acesta

„Odată cu schimbarea procurorului general, procurorul de caz nu devine independent. Către procurorul general duc toate firele procesuale. Ce înseamnă asta? Asta înseamnă că procurorul general poate interveni astăzi în decizia oricărui procuror de caz. El poate anula sau poate dispune o altă hotărâre pe un caz concret și acesta este cel mai grav lucru care s-a întâmplat din 2014 încoace”, spune Ion Dron.

Respectiv, demiterea lui Eduard Harunjen din funcția de procuror general nu va rezolva nicicum metehnele Procuraturii, ci doar va permite înlocuirea acestuia cu un exponent al actualei guvernări.

„Ceea ce vedem noi astăzi, este o încercare de schimbare a capului acestui sistem, care rămâne intact din punct de vedere functional. Noi trebuie să modificăm Legea Procuraturii, fiindcă atât timp cât nu vom tăia firele pe care le are procurorul general către butoanele fiecărui procuror în parte, noi nu avem nicio șansă și atât timp cât procurorul știe că nu va fi tras la răspundere, acționează de capul lui”, adaugă Ion Dron.

Ion Dron spune că vrea să solicite o intrevedere prim-ministrului Maia Sandu pentru a-i propune câteva modificări la Legea Procuraturii, astfel încât procurorii să fie independenți și totodată responsabili față de acțiunile pe care le întreprind.

правосудие - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Va fi sau nu anchetat penal Eduard Harunjen: Ce a decis CSP

Cum va fi reformată Procuratura, dar și care vor fi rezultatele demiterii lui Eduard Harunjen timpul va arăta. Nouă nu ne rămâne decât să sperăm că cei 660 de procurori, câți sunt astăzi în Republica Moldova, vor activa în interesul statului, averile lor vor fi direct proporționale cu veniturile, iar casele în care locuiesc și mașinile pe care le conduc vor fi scrise pe numele lor, ci nu a rudelor.

Cert este că procurorii din țara noastră vor ajunge să slujească statului, așa cum le este menirea, abia atunci când vor răspunde pentru acțiunile lor.

Referitor la demiterea procurorului general, Eduard Harunjen trebuia să plece din această funcție. Și nu pentru că a făcut ceva, ci pentru că nu a întreprins nimic pentru ca banii furați din sistemul bancar să fie recuperați sau procurorii corupți să fie responsabilizați.

De precizat este că Eduard Harunjen a fost numit în funcţia de procuror general prin Decretul fostului preşedinte al Republicii Moldova Nicolae Timofti din 8 decembrie 2016. Mandatul lui Eduard Harunjen în funcția de procuror general trebuia să expire în anul 2023.

Fluxul de știri
0