Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Teodor Cârnaț spune câți judecători din Republica Moldova merită să fie demiși

© Sputnik / OsmatescoTeodor Cârnaț
Teodor Cârnaț - Sputnik Moldova
Abonare
Dacă-i demitem pe judecătorii corupți, cei afiliați politic și cei care au transformat funcția în propria afacere, cu ce rămânem?
Teodor Cârnaț spune câți judecători din Republica Moldova merită să fie demiși

Sistemul judecătoresc din Republica Moldova poarte fi „curățat” doar prin demiterea și tragerea la răspundere a magistraților care au transformat funcția în propria afacere, spune fostul membru al Consiliului Superior al Magistraturii Teodor Cârnaț.

Expertul în drept consideră că, astăzi, mai mult de jumătate din judecătorii Curților de Apel, ai Curții Supreme de Justiție și cel puțin o treime din magistrații instanțelor de fond ar trebui demiși.

”Sunt de părerea că mai mult de jumătate din actualii judecători ai Curții Supreme de Justiție, ai Curților de Apel și cam a treia parte din instanțele de fond trebuie să plece din sistem. Aceasta este o misiune imposibilă, dar dacă nu facem acest pas, justiția va fi la fel de neindependentă, iar judecătorii vor continua să facă dreptate selectiv”, a declarat Teodor Cârnaț pentru Radio Sputnik Moldova.

Люди в городе - Sputnik Moldova
Moldova - țara în care obțin dreptate în judecată doar cei cu bani și legături

Fostul membru al CSM nu crede că judecătorii corupți mai pot fi „tratați” de această „epidemie”.

„Judecătorii care au luat mită toată viața nu mai pot fi echidistanți. Niciodată nu am crezut în asta. Lupul părul își schimbă, dar năravul –ba. În primul rând trebuie de identificat de urgență acei judecători, intentate fel de fel de proceduri, de făcut presiune ca ulterior să fie eliberați din funcție”, conchide Teodor Cârnaț.

Autor: Silvia Zavadovschi

Fluxul de știri
0