Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldova aderă la un Acord important cu privire la schimbul de date ADN

CC0 / Pixabay / madartzgraphics / Иллюстрация молекулы ДНК
Иллюстрация молекулы ДНК - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Moldova va face schimb de date ADN și date de înregistrare a autovehiculelor cu statele din Europa de Sud-Est.

CHIȘINĂU, 12 iul – Sputnik. Statele din Europa de Sud-Est vor face schimb automatizat de date ADN, date dactiloscopice și date de înregistrare a autovehiculelor. Parlamentul a ratificat astăzi Acordul semnat între părțile Convenției privind cooperarea polițienească și documentul de implementare a acestuia.

Potrivit președintelui comisiei politica externă și integrare europeană, Iurie Reniță, Acordul va contribui la consolidarea cooperării polițienești transfrontaliere în combaterea amenințărilor la adresa ordinii și siguranței publice, precum și la prevenirea, detectarea și investigarea infracțiunilor.

”Documentul presupune schimbul, la nivel interstatal, de informații relevante referitoare la persoanele implicate în infracțiuni, precum și la transmiterea profilului ADN și altor materiale de identificare”, a declarat deputatul.

Dorin Purice  - Sputnik Moldova
Are nevoie sau nu Moldova de un laborator performant ADN în cadrul MAI

În iunie 2018, la Chișinău, a fost inaugurat primul Laborator de expertiză genetică medico-legală. Expertiza ADN poate fi efectuată atât la solicitarea organelor de drept, cât și la solicitarea personală. Investigațiile ADN sunt o probă obiectivă, oferind certitudine de până la 99,99%. Anterior, testele efectuate de către alte laboratoare din țară, fără statut de laborator de expertiză judiciară, nu puteau fi recunoscute ca probe în instanță, iar organele de drept erau nevoite să apeleze la serviciile laboratoarelor de peste hotare. Pentru a reglementa domeniul respectiv, urmează a fi creată baza de date genetice judiciare, funcționarea căreia va fi reglementată de un concept ce urmează a fi aprobat de Guvern.

Acordul  între părțile Convenției privind cooperarea polițienească în Europa de Sud-Est a fost semnat la 13 septembrie 2018, la Viena, Austria. Documentul a fost semnat de Albania, Austria, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Ungaria, Macedonia, Republica Moldova, Muntenegru, România, Serbia, Slovenia.

Fluxul de știri
0