Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Are nevoie sau nu Moldova de un laborator performant ADN în cadrul MAI

© Sputnik / OsmatescoDorin Purice
Dorin Purice  - Sputnik Moldova
Abonare
Din anul 2012 s-au făcut mai multe încercări de a crea un laborator genetic performant în cadrul MAI, unde urmau să fie efectuate teste ADN ale suspecților și ale altor mostre biologice colectate la locul infracțiunii. Secretarul de Stat al Ministerului Afacerilor Interne, Dorin Purice, a declarat că la ora actuală, constituirea acestui laborator este prevăzut în planul de acțiuni al ministerului de resort.
Va fi sau nu creat un laborator performant ADN în cadrul MAI

Potrivit lui Dorin Purice, capacitățile centrului de expertiză judiciară au avansat esențial, el fiind  acreditat cu certificate ale Organizației Internaționale pentru Standardizare. Totodată, crearea unui laborator performant ADN presupune o investiție destul de mare, iar la etapa actuală nu sunt resurse financiare pentru a-l pune în funcțiune.

"Avem spații pe care le pregătim, avem discuții cu partenerii noștri strategici. Cred că în viitorul apropiat vom avansa destul de mult în acest domeniu. Este un lucru așteptat și necesar pentru activitățile pe care le desfășurăm. Este adevărat că astăzi nu avem un laborator ADN", a afirmat Dorin Purice.

În prezent, organele de drept utilizează, în special, baza de date a amprentelor, iar testele ADN, la necesitate, sunt expediate peste hotare. Din cauza lipsei mijloacelor și a procedurii îndelungate, acestea sunt efectuate doar în cazuri speciale. Pentru deschiderea unui laborator performant ADN sunt necesare câteva milioane de euro.

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0