Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Picturile lui Rubens furate de moldoveni au ajuns în Muzeul din Verona

© photo: president.gov.uaУкраденные в Вероне картины найдены на Украине
Украденные в Вероне картины найдены на Украине - Sputnik Moldova
Abonare
Cele 17 picturi furate de un grup de moldoveni, ucraineni și italieni au fost întoarse în Muzeul Castelvecchio din Verona.

CHIȘINĂU, 22 dec – Sputnik. Autoritățile din Ucraina au returnat muzeului Castelvecchio din Verona, Italia, cele 17 picturi furate în noiembrie 2015 de un grup de cetățeni moldoveni, ucraineni și italieni.

Ceremonia de predare a tablourilor a avut loc în prezența președintelui ucrainean Petro Poroșenko, ministrului italian al patrimoniului cultural și turismului, Dario Franceschini, primarului din Verona, Flavio Tosi.

”Lucrările sunt din nou în Italia. Va fi o zi de sărbătoare pentru Verona și pentru întreaga țară”, a declarat Franceschini.

Jaful a avut loc la 19 noiembrie a anului trecut. Potrivit procurorilor italieni, la furt au participat 10 moldoveni, o cetățeană a Ucrainei şi trei italieni. Jefuitorii au sustras din muzeu 17 tablouri de valoare, printre care capodoperele lui Peter Paul Rubens, Pisanello, Mantegna, Jacopo Bellini, Giovanni Francesco Caroto, Hans de Jode și Giovanni Benini. Valoarea lucrărilor furate se ridică la 20 de milioane de euro.

Potrivit presei italiene, doi dintre conaţionalii noştri au fost condamnaţi de justiţia din Italia. Este vorba despre Denis Damaschis, care a primit 3 ani şi patru luni de închisoare şi Anatolie Burlac, condamnat la un an şi opt luni cu executare.

La veduta su Verona - Sputnik Moldova
Cea care a dirijat jaful Muzeului din Verona este ucraineancă şi nu moldoveancă

Continuă încă procesul în cazul celor doi fraţi gemeni italieni, Francesco Ricciardi şi Pasquale Silvestri Ricciardi, dar şi a concubinei ultimului, ucraineanca Svetlana Tkaciuk, şi moldoveanului Victor Potângă.

Alţi trei moldoveni care au participat la jaful din Verona au fost reţinuţi la Chişinău. Aceştia au vârste cuprinse între 25 și 35 de ani. Ei au mai fost condamnaţi anterior pentru diverse infracţiuni.

La 6 mai a acestui an, tablourile furate au fost depistate în regiunea Odessa de grănicerii ucraineni, acestea fiind ascunse sub crengi de copaci.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0