CHIȘINĂU, 12 iul – Sputnik. Paracetamolul și alte medicamente care îl conțin pot fi foarte dăunătoare dacă se administrează în doze mari, potrivit unui comunicat postat pe site-ul Agenției Naționale pentru Siguranța Medicamentelor și Produselor pentru Sănătate din Franţa.
Potrivit studiilor recente, acest medicament poate fi foarte toxic pentru ficat. Pentru a-i avertiza pe oameni cu privire la riscuri, agenția solicită să fie introduse mesaje de alertă menţionate clar pe cutiile medicamentelor, printre care Doliprane, Dafalgan sau Fervex.
Deși unii utilizatori de Internet spun că pe cutii există deja un avertisment cu privire la folosirea în exces a acestui medicament, ANSM cere un alt fel de mesaj de alertă, mult mai vizibil.
Qui ne sait pas que Efferalgan/dolipranne/ Paracétamol /Dafalgan... c'est la même chose...
— OlivierWinter (@olivier_winter) 9 июля 2019 г.
LISEZ LES NOTICES BORDAAYYYL #GGRMC
Agenţia doreşte să fie introdus un mesaj în chenar roșu, marcat cu un triunghi de avertizare, conţinând cuvintele „Supradozaj = pericol. Depășirea dozei poate distruge ficatul” pentru medicamentele care conțin numai paracetamol și „Nu luați alt medicament care conține paracetamol” pentru medicamente pe bază de paracetamol, combinat însă cu o altă substanță activă.
„Acesta este un mesaj foarte important. Dorim să fie direct şi vizibil. De aceea, pentru a fi văzut de toată lumea, acesta va fi aplicat pe partea din faţă a cutiilor. Pe spatele cutiei am optat pentru un mesaj pedagogic precum «Nu depășiți cinci zile de tratament» și «maximum 3g pe zi»”, a explicat dr. Dominique Martin Parisien.
Un medicament foarte comun
Cu toate acestea, potrivit ANSM, paracetamolul este „medicamentul prescris și utilizat cel mai frecvent, ca analgezic sau antipiretic (împotriva febrei) la adulți și copii”.
În 10 ani, consumul acestui medicament a crescut cu 53%. În prezent aproximativ un miliard de cutii sunt vândute anual, 84% pe bază de prescripție medicală, dar mai ales pentru cazuri de automedicație.
Utilizarea prea frecventă poate duce la consecințe grave sau chiar fatale. Cazul lui Naomi Musenga a devenit foarte cunoscut în Franţa: este vorba de o tânără de 22 de ani care a murit în decembrie 2017 la Strasbourg. Potrivit raportului instanței, moartea sa a fost cauzată de „intoxicație cu paracetamol absorbit prin automedicaţie pe parcursul mai multor zile”. Tânăra se simţea rău şi a sunat la serviciul de urgenţe, însă operatoarea nu i-a luat în serior apelul, ba chiar a ironizat-o, iar Naomi a murit la patru ore după apelul făcut către Spitalul Universitar Strasbourg.
Mort de Naomi Musenga : avertissement sur les boites de paracétamol qui serait dangereux pour le foie (Màj). via f_desouche https://t.co/c8jgM2n1kZ
— Sergent Augagneur (@SgtAugagneur) 9 июля 2019 г.
Utilizați medicamentul cu prudență
„În caz de supradozaj, paracetamolul poate determina leziuni hepatice grave, ireversibile în unele cazuri. Termenul «supradozaj» se referă la utilizarea unei doze inadecvate, o doză prea mare o dată sau pe zi și la un interval minim între doze care nu este respectat. Utilizarea greşită a paracetamolului este prima cauză care duce la necesitatea transplantului de ficat în Franța”, a adăugat agenția, citată de Sputnik France.
Desigur, folosit cu precauţie, medicamentul poate fi eficient. Pentru aceasta, ANSM oferă câteva recomandări:
- Luați cea mai mică doză, cel mai scurt timp posibil;
- Respectați doza zilnică maximă permisă;
- Urmați tratamentul recomandat de medic;
- Respectați intervalul recomandat dintre două doze;
- Verificați dacă paracetamolul este inclus şi în alte medicamente pe care le luaţi în aceeași perioadă de timp.
Anumite categorii de persoane (cele care cântăresc sub 50 de kilograme, care suferă de boli hepatice, de alcoolism cronic etc.) au nevoie de sfatul unui medic înainte de a lua medicamentul.
Nouă luni pentru lansarea noilor cutii
La o lună după ce s-a stabilit că Naomi Musenga a decedat din cauza unui supradozaj de paracetamol, ANSM a lansat o consultare publică. 97% dintre cei 2.300 de participanți au fost de acord cu adăugarea unui mesaj vizibil și clar pe cutii.
Industria medicală are acum nouă luni la dispoziţie pentru a se conforma acestei noi reguli și pentru a lansa producția noilor cutii.