Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Democrația, aruncată la coș în Europa - Risc de blocaj total la Bruxelles

© AP Photo / Olivier MatthysBruxelles
Bruxelles - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Partidele mainstream le-au refuzat grupurilor suveraniste conducerea unor comisii parlamentare care le reveneau democratic conform ponderii lor rezultate în urma votului pentru Parlamentul European.

BRUXELLES, 12 iulie - Sputnik, Daniela Porovăț. Grupul Identitate şi democraţie (ID) ar fi avut dreptul la două comisii parlamentare, iar reprezentanții lui au vizat comisia pentru agricultură și cea pentru afaceri juridice.

Bruxelles - Imagine Simbol - Sputnik Moldova
Lupta pentru funcții și putere la Bruxelles: Democrația ”s-a terminat”

Așa cum Sputnik a avertizat încă de acum o săptămână când a arătat că esticii și suveraniștii nu fac parte din UE, ci sunt ținuți la distanță, grupurile mari au negat democrația parlamentară și au instituit un sistem, numit în batjocură ”cordon sanitar”, pentru a refuza accesul suveraniștilor la poziții de influență în Parlamentul European, negând astfel votul cu care au fost trimiși să îi reprezinte pe cetățenii europeni.

Astfel, Maxette Pirbakas, europarlamentar al Adunării Naționale (partidul condus de Marine Le Pen) nu a obţinut numărul de voturi necesare pentru a obţine preşedinţia comisiei de agricultură care a ajuns tot la grupul popularilor. La fel, Gilles Lebreton, de la același partid, a fost blocat în obţinerea preşedinţiei comisiei însărcinate cu afacerile juridice care a ajuns la Lucy Nethsingha, membră a grupului Renew Europe.

Este o "negare a democraţiei", a afirmat Lebreton, declarând că grupului ID, al cincilea ca număr de membri din hemiciclul european, "ar fi trebuit să i se atribuie un număr de posturi de responsabilitate echivalente cu ponderea sa electorală".

Regula de repartizare a posturilor cheie care este utilizată în Parlamentul European este concepută pentru a reflecta ponderea grupurilor politice. Acestea aplică o formulă matematica complexă aşa-numită "metoda Hondt" pentru a regla respectivul echilibru.

Lucrurile însă nu se opresc aici, pentru că nu doar Grupul Identitate și Democrație a fost afectat, ci și cel al Conservatorilor și Reformiștilor Europeni. Fostul premier polonez Beata Szydło, acum europarlamentar din partea PiS, a fost împiedicată prin același sistem să preia conducerea Comisiei pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale.

Matteo Salvini - Sputnik Moldova
Matteo Salvini se ceartă cu Bruxelles-ul ca să salveze banii Italiei

Motiv pentru Ryszard Legutko, unul din liderii ECR, să arate că europarlamentarii grupurilor nedreptățite nu vor mai susține acordul general stabilit de liderii europeni pentru funcțiile de top ale Uniunii.

Împreună, grupul lui Salvini și grupul ECR au 135 de europarlamentari, deci au o forță mai mare decât cel al lui Macron, ”Înnoiește Europa”, care are doar 108 locuri, iar un blocaj din partea suveraniștilor ar putea răsturna toate calculele făcute de mainstream pentru a-și asigura funcțiile de conducere în Europa.

Majoritatea mainstream a blocat chiar și un reprezentant al partidului FIDESZ din Ungaria, deși acesta aparține încă formal de PPE, să preia până și vicepreședinția unei comisii

Dacă suveraniștii vor da dovadă de unitate, ei ar putea bloca pe viitor coaliția globalistă a popularilor, socialiștilor și progresiștilor lui Macron pe anumite proiecte atunci când aceștia vor avea o majoritate la limită în Parlamentul European.

Fluxul de știri
0